Megosztás
2014.8.21. |

Az MNB fejezze be a pénzszórást!

Az Együtt-PM újabb feljelentést tesz, és közérdekű adatigénylést nyújt be az újabb jegybanki pénzszórás miatt

 

Az Együtt-PM Szövetség felháborítónak tartja, hogy miközben a forint történelmi mélységekbe zuhan, az államadósság pedig húszéves csúcsokat döntöget, a Magyar Nemzeti Bank luxusingatlanokat vásárol nyakra-főre. Felszólítjuk az MNB-t, hogy fejezze be a pénzszórást, és foglalkozzon a forintárfolyammal és az államadóssággal! A felmerülő hűtlen kezelés gyanúja miatt újabb feljelentést tesz, és az értékbecslésre és az adásvételre vonatkozóan közérdekű adatigénylést nyújt be a pártszövetség.

 

Az Index információi szerint a Magyar Nemzeti Bank az utóbbi időben nem csupán a tiszaroffi kastélyt, és a főváros egyik legdrágább irodaházát, az Eiffel Palace-t vásárolta meg társadalmi felelősségvállalási programja keretében, de 450 millió forintért megvették a belvárosi IPOSZ-székházat is. A cikk szerint az értékesítés körül több furcsaság volt, a jegybank az adásvétel előkészítését már azelőtt megkezdte, hogy erre fel lett volna jogosítva. Ráadásul az eladó érdekvédelmi szervezetnek, az Index információi szerint, jó kormányzati kapcsolatai miatt sikerült rendkívül gyorsan és jó áron eladni az épületet az MNB-nek. Annak korábbi elnöke jelenleg Orbán Viktor különmegbízottja.

Az Együtt-PM Szövetség korábban több feljelentést tett az MNB társadalmi felelősségvállalási programja keretében gyanítható hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt. Ezen feljelentések száma most eggyel nőni fog, ugyanis jogi álláspontunk szerint ez az ügylet is bűncselekmények gyanúját veti föl. Sajnos az orbáni pártállam bűnüldöző szervei nem vizsgálják ki megfelelően ezeket a gyanús ügyeket, az elhíresült hegedűvásárlós ügylet esetében például 27 nap alatt (amibe belefért egy feljelentés-kiegészítés is) érdemi vizsgálat nélkül szüntették meg az eljárást. Ettől azonban még minden esetben feljelentést fogunk tenni, egyben a nyilvánossághoz fordulunk az igazság kiderítése érdekében.

Az Együtt-PM felszólítja az MNB-t, hogy fejezze be a pénzszórást, és foglalkozzon azzal, ami a feladata: a forintárfolyammal, az államadóssággal! A pártszövetség a felmerülő hűtlen kezelés gyanúja miatt újabb feljelentést tesz, az értékbecslésre és az adásvételre vonatkozóan pedig közérdekű adatigénylést nyújt be.

 

Budapest, 2014. augusztus 21.

Pápa Levente, az Együtt elnökségi tagja,

az Együtt-PM Szövetség gazdaságpolitikusa