Szabó Rebeka
Megosztás
2017.6.9. |

Sajtóinformációk és videobizonyítékok szerint szigorúan védett gyurgyalagok fészkelőhelyét pusztították el Dunakeszin egy filmforgatás érdekében A Párbeszéd feljelentést tesz természetkárosítás és állatkínzás miatt: szerintünk semmilyen kulturális vagy üzleti cél nem ad felhatalmazást a természeti örökség elherdálására és a tömeges állatkínzásra.

Brutális pusztításra került sor a napokban Dunakeszin: sajtóinformációk és videóbizonyítékok szerint egy filmforgatás külső helyszínének kialakítása érdekében letaroltak egy olyan homokpartot, amelyben a rendkívül ritka, szigorúan védett gyurgyalagok több családja fészkelt. Mivel a cselekmény fészkelési időszakban történt, a felháborító lépésnek a betemetés következtében fulladást szenvedett fiókák is áldozatul estek. Mindez ráadásul annak ellenére történt, hogy a munkavégzőket előzetesen, bizonyíthatóan figyelmeztették a gyurgyalagok jelenlétére.

A Párbeszéd feljelentést tesz a példátlanul cinikus és értelmetlen természetkárosítás és az állatkínzás miatt. Magyarországon senkinek, semmilyen megfontolásból nincs joga arra, hogy védett természeti kincseket pusztítson el, mint ahogyan arra sem, hogy állatok értelmetlen szenvedését vagy halálát okozza. A hatóságoktól az ügy gyors tisztázását és szigorú szankcionálását várjuk, a filmügyek állami felelőseitől pedig annak kinyilvánítását, hogy a Magyarországon forgatott produkciók résztvevőinek ugyanúgy be kell tartaniuk a magyar törvényeket, mint bárki másnak, aki az ország területén munkát végez.

Budapest, 2017. június 9. 
Szabó Rebeka
a Párbeszéd szakpolitikusa

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!