Megosztás
2016.9.3. |
Lesújtó képet fest a hazai munkahelyekről a profession.hu állásportál felmérése, amely szerint a magyar munkavállalók több mint fele a nyaralása alatt is dolgozik, 20 százalékuk pedig napi rendszerességgel követi a céges levelezését.
  
A nyaralás alatt végzett munka a nyaralás lényegi célját lehetetleníti el, hogy az ember pihenjen és feltöltődjön. Aligha véletlen, hogy Magyarország minden létező boldogságrangsorban csapnivalóan rossz helyen áll, ha a magyar munkavállalók többsége még a nyaralása alatt sem tud pihenni. A munkaidő és szabadidő szét nem választása rombolja az életminőséget, hosszabb távon az egészségre is veszélyes.
 
A Párbeszéd megítélése szerint nyilvánvaló, hogy a nyaralás alatti munkavégzésre az esetek túlnyomó többségében azért rávehetők a dolgozók, mert kiszolgáltatottak és félnek a munkahelyük elvesztésétől.  A kiszolgáltatottság és félelem megnövekedéséhez hozzájárult a munka törvénykönyvének átalakítása és az Európai Unió legrövidebb ideig járó munkanélküli segélyének bevezetése is. Mindezt tetézi, hogy a KSH statisztikája szerint a háztartások mintegy háromnegyedének annyi megtakarítása sincs, amiből egy hónapig szerényen ki lehet húzni, ha elveszti a család a bevételeit.
 
A megoldás a létbiztonság emelése lenne mindenki számára, amelynek hatékony eszköze lehetne a Párbeszéd által javasolt Alapjövedelem bevezetése. 
 
 
Budapest, 2016. szeptember 3.
Párbeszéd Magyarországért
 
Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!