Megosztás
2016.10.25. |

A Párbeszéd álláspontja szerint a letelepedési kötvények árusításának leállításán túl indokolt az alapos kivizsgálás is. A kötvények eladása egy VIP kategóriás embercsempészet, amelyhez hitel is felvehető, ezért megéri akár strómanokat is felhasználni. A Párbeszéd szerint amíg nem kerül sor alapos vizsgálatra, a kötvények 2018-tól esedékes visszafizetését fel kell függeszteni.

 
Párbeszéd szerint VIP kategóriás embercsempészetről szól a letelepedési kötvényprogram, az államadósság-finanszírozás olyan fügefalevél, amely csak ürügyül szolgál. A párt már másfél évvel ezelőtt jelezte: a kérelmezők hitelt vehetnek fel, így valójában már a nem vagyonosok számára is nyitva az út. Sőt, a bonyolult ügylet lehetővé teszi, hogy az offshore cégek akár stróman kérelmezőket szerezzenek, mert ez jó üzletet jelent számukra. A letelepedési kötvényprogram inkább emlékeztet a Quaestor-féle fiktív kötvénykibocsátásra, hiszen az offshore cégek valójában egy ismeretlen feltételekkel kibocsátott titokzatos értékpapírt adnak el a vevőiknek, nem államkötvényt.

A Párbeszéd szerint egy alapos vizsgálatnak fel kell derítenie a kötvényeket lejegyző offshore cégek bevételeit, az általuk kibocsátott értékpapírok feltételeit, és a cégek Habony Árpádhoz és Rogán Antalhoz való esetleges kötődését is.

Az államadósság mértéke meghaladja a 25 ezer milliárd forintot, míg mindössze 310 milliárd forint folyt be a kötvényekből, és ez mindössze 1,23 százaléka az államadósságnak.

A Párbeszéd ezért azt javasolja, ha vizsgálatra nem kerül sor, akkor a 2018-ban egy újonnan felálló kormány függessze fel a letelepedési kötvények lejáratkor való visszafizetését az offshore cégeknek! A vevőket nem éri kár, hiszen ők nem ezeket vették meg, hanem az offshore cégek speciális, titokzatos értékpapírjait, amiért a haveri cégeknek kell felelniük.

 
Budapest, 2016. október 25.
Barabás Richárd,
a Párbeszéd elnökségi tagja

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!