Megosztás
2015.10.1. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a rohamosan terjedő „sharing economy”, vagyis a közösségi platformokon szerveződő, megosztáson alapuló gazdaság kifehérítésére tesz javaslatot az Országgyűlésben. Az erőforrásaikat megosztók bevétele évi 600 ezer forintig adminisztráció- és adómentes lenne, efölött fokozatosan közelítene a kisadózó vállalkozók terheléséhez.

 

A PM újbaloldali zöld pártként pozitív jelenségnek tekinti az erőforrások megosztásán alapuló, a közösség erejét használó és az emberek közti bizalomra épülő gazdasági modell terjedését. Tisztában vagyunk vele, hogy a sharing economy-nak hátulütői is vannak, hiszen néhányan bejelentett, stabil munkahely híján kezdenek pénzt csinálni abból, amijük van. Az önkizsákmányolásnak és a bizonytalan léthelyzetek kialakulásának azonban jó szabályozással elejét lehet venni.

 

A Fidesz-kormány a sharing economy-ban is ellenséget lát lehetőség helyett: azzal reagáltak az új jelenségre, hogy NAV-ellenőröket küldenek a lakásukat, konyhájukat, autójukat másokkal megosztókra.

 

A PM szerint nem büntetni kell a közösségi platformon szolgáltatást nyújtókat, hanem lehetővé tenni, hogy legálisan, a vállalkozások adminisztratív terheitől mentesen végezzék a tevékenységüket – feltéve, hogy ezt nem üzletszerűen végzik. A javaslat szerint évi 600 ezer forintig adómentesen, afölött fokozatosan növekvő adóterhelés mellett lehetne működni a sharing economy-ban.

 

A PM üzeni: hello 21. század!

 

Budapest, 2015. október 1.

 

Tordai Bence, PM-szóvivő