Megosztás
2016.12.13. |

Előkészítés nélkül, áttelepítésre alkalmatlan fákkal kezdték el a faátültetéseket a Ligetben. A Párbeszéd szerint azonnal be kell fejezni a növényzet garantált pusztulásával járó színjátékot.

A kifejlett fák átültetése komoly szakmai kihívás: nemzetközi tapasztalatok szerint a legfeljebb 37 cm törzsátmérőjű növényeket lehet a megmaradás esélyével átültetni, de minimum fél év előkészítés kell az áttelepítéshez. A Városligetben, ahol Persányi Miklós miniszteri biztos a zöldterületek szakszerű rehabilitációjára tett ígéretet, mindenfajta előkészület nélkül kezdték meg ennél jóval nagyobb fák átültetését.

A Párbeszéd szerint a dilettáns és cinikus lépés újra leleplezte a kormány szándékait: miközben a fák védelmezőiként és a Liget megújítóiként lépnek fel, valójában a közparki növényzet megtizedelésén, a Városliget beépítésén, a betonkolosszusok útjában álló fák eltakarításán dolgoznak. Felszólítjuk a Városliget Zrt-t, hogy hozza nyilvánosságra a Városliget kivágásra és átültetésre kijelölt fáinak regiszterét. A faátültetésnek nevezett fanyűvést azonnal hagyják abba: a most dolgozó "szakembergárda" ugyanis arra sem volt képes, hogy legalább néhány hónapig életben tartsa a Széll Kálmán tér frissen elültettet facsemetéit. 

A Párbeszéd ezen kívül felszólítja a kormányt, hogy a Liget fáiért tiltakozó Ligetvédőknek biztosítsák a szabad gyülekezés és véleménynyilvánítás jogát.

Budapest, 2016. december 13.
Váradiné Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja, fővárosi szakszóvivő

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!