Megosztás
2013.9.23.

Az Együtt - Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportja megdöbbenéssel vette tudomásul a, hogy a hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését.

Az önrendelkezés, a kisebbségvédelem ügye az egyik legfontosabb európai ügy, amely a jövő erősebb Európájának egyik záloga. Szent István intelmét minden európai politikusnak és nemzetállamnak meg kell tanulnia, miszerint " az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő". A kisebbségi jogok európai rendezését megkerülni sehogy sem lehet, erre a minél közelibb jövőben alkalmat kell találni.

Az RMDSZ kezdeményezése nagyon hosszú és alapos szakmai és jogi előkészítésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítéka az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), valamint több elismert európai vezető támogatása is.

A Minority SafePack elutasítását azonban nem értékeljük kudarcként. A kezdeményezés létrejötte, az ebben való munka megmutatta az európai kisebbségek tagjai számára, hogy összefogással és egymás iránti szolidaritással nagyon komoly sikereket lehet elérni és ehhez meg van bennük a szakmai tudás és a közösségi bátorság is.

Az Együtt-PM továbbra is minden segítséget megad összmagyar és európai szinten is egy újabb kezdeményezéshez.

Dorosz Dávid országgyűlési képviselő