rogán
Megosztás
2015.7.8. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a letelepedési kötvények értékesítésének teljes folyamatát kivizsgáló eseti parlamenti bizottság felállítását kezdeményezi. A párt konkrét információt kér továbbá a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Banktól arról, mekkora a hazai pénzintézeteknél a fedezetként elhelyezett letelepedési kötvényállomány mértéke.

 

A PM információi szerint a letelepedési kötvények a jövőben olyan hitelre is megvásárolhatóak, amelyeknek a fedezete maga a kötvény. A kérelmezők számára már a 300 ezer eurós összegre sincs szükség, elég csak a 40-50 ezer euróra becsült jutalék, ami a kétes hátterű offshore értékesítő cégek bevételét hizlalja. Vagyis az értékesítéskor nem az állam, hanem csupán a közvetítő cégek érdekei érvényesülnek, amelyek közreműködését Rogán Antal az Országgyűlés Fidesz frakciójának vezetője engedélyezi a gazdasági bizottság elnökeként.

 

A hitel nyújtásakor a bankok nem vizsgálják a kérelmező hitelképességét, hanem állami kezesség alapján adnak hitelt. Az 5 év lejártakor az állam kifizeti a kötvény hozammal növelt értékét, amelyből levonható a hitelösszeg és a kamatai.

 

A PM a korrupció gyanúja miatt elkerülhetetlennek tartja a letelepedési kötvény értékesítési folyamatának feltárását és átláthatóvá tételét.

 

Budapest, 2015. július 8.

 

Barabás Richárd, a PM szakszóvivője