Megosztás
2022.6.1. |

 

Magyarországon a mai napig legalább félmillió gyermeket érint közvetlenül a szegénység, és a gazdasági válság, a kormány megszorító tervei tovább ronthatnak a helyzetükön. A Párbeszéd a gyermekvédelmi rendszer megerősítését, a gyermekétkeztetés kiterjesztését és a gyermekegészségügy fejlesztését követeli.

Magyarország szégyenletesen le van maradva a gyermekszegénység elleni küzdelem terén. Több tízezer gyermek éhezik, és százezernél is több gyermek alultáplált. A gyermekek közel felét pedig a szegénység és a társadalmi kirekesztettség fenyegeti. A gyermekéhezés továbbra is jelen van, a gyermekétkeztetés a szünidőkben és a hétvégéken továbbra sem megoldott, a hatósági áras élelmiszerek pedig nem fognak segíteni a legszegényebb családok problémáinak enyhítésén. A gazdasági válság pedig tovább mélyíti majd az egyenlőtlenségeket, és megnehezíti majd ezeknek a családoknak az életét.

A Párbeszéd ezért követeli a gyermekétkeztetés kiterjesztését, a gyermekegészségügy fejlesztését, a gyermekvédelmi rendszer megerősítését. Növelni kell a szociális és gyermekvédelmi dolgozók méltánytalanul alacsony fizetését és meg kell tiltani, hogy az eladósodottság miatt gyermekes családokat rakjanak az utcára.

 

Szabó Tímea,

a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese