Megosztás
2020.5.2. |

A Párbeszéd rendhagyó megemlékezést tartott az óbudai Göncz Árpád-szobornál az első magyar szabadon választott országgyűlés megalakulásának 30. évfordulója alkalmából. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője az 1990. május 2-án beiktatott köztársasági elnök, Göncz Árpád szavait idézte: „Én azokat akarom szolgálni, akiknek szolgálója nincsen.”

 

Akkor nem gondoltuk volna, hogy harminc év elteltével, ma nem csupán az emberi méltóságért, hanem azokért az alapvető jogokért is küzdenünk kell, amelyeket egyszer már kivívtunk magunknak. A Párbeszéd nem vesz részt a mai parlamenti emlékülésen, mert nincs mit ünnepelnünk. Nincs mit ünnepelnünk akkor, amikor Kövér László házelnök szerint az ellenzék nem része a magyar nemzetnek, a nőket pedig méltatlan hangnemben minősíti. Mi olyan köztársaságot akarunk, ahol nem aláznak meg senkit, sem nőket, sem másként gondolkodókat. Olyan országban akarunk élni, ahol megbecsülik az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat és azokat is, akik a gyártósor mellett állnak.

 

Az eseményen – a rendkívüli kijárási korlátozást betartva – a Párbeszéd két elnökségi tagja, Béres András és Tordai Bence vett még részt.

Az eseményről készült videó ide kattintva tekinthető meg.