menekült
Megosztás
2015.7.16. |

A PM mélyen elítéli a menekülteket sátortáborokba kényszerítő terveket. Ismét felszólítjuk az Orbán-kormányt, hogy EU-s forrásokból újítsák fel és nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat! Ezzel az adófizetők további terhelése nélkül valódi, emberséges megoldás születhetne.

 

A menekültek embertelen és megalázó körülmények közé kényszerítése a harmadik világot idézi. Az Orbán-kabinet, úgy tűnik, a túlzsúfoltság fenntartásával mesterségesen akar konfliktusokat gerjeszteni, nyomorúságos emberi sorsokat felhasználva idegengyűlölő kampányához.

 

A PM szerint a menekültek növekvő száma valóban kihívást jelent Európa és Magyarország számára, ám erre nem megfelelő válasz sem a vasfüggöny, sem a menedékkérők alapvető jogainak korlátozása, sem pedig a sátorgettókba zárásuk.

 

Szabó Tímea PM-társelnök már korábban felvetette az üresen álló laktanyák hasznosítását; ezek közül nagy titokban már megnyitották a kiskunhalasi befogadó állomást, ami az újabb ötletelés szerint hamar be is zárna.

 

Szintén Szabó Tímea kezdeményezésére ült össze az – egyelőre csak ellenzéki – pártokat és szakértőket összefogó Menekültügyi Egyeztető Fórum, ami alkalmas kerete a jó válaszok megtalálásának.

 

A PM partner a humánus megoldások kidolgozásában, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány vasfüggönyre és gyűlöletkampányra a magyar adófizetők közel 40 milliárd forintját veri el.

 

Budapest, 2015. július 16.

 

 

PM Sajtó