Megosztás
2014.3.22. |

Budapest akár a Duna fővárosa is lehetne, ám ehhez ki kellene használnia a természeti adottságait, meg kellene becsülnie a Dunát, és a folyóra épülő páratlan értékű ivóvízbázist. A főváros vezetése ehelyett most éppen az örökség felélésével, a folyó utolsó természetes partszakaszának lebetonozásával, a Vízművek lepusztításával van elfoglalva, szomorú aktualitást adva a mai Víz Világnapjának.

Március 22. a Riói konferencia óta a Víz Világnapja, ami világszerte számvetésre készteti az embereket az ivóvízkinccsel és a fenntartható vízhasználattal kapcsolatban. Budapesten örömteli fejlemény, hogy megkezdődött a Duna-part egységes kezelése és a kikötők használatának szabályozása. A főváros ugyan 99 évre vagyonkezelésbe kapta a Duna-parti területeket, de már most látszik, hogy a kivéreztetett Fővárosi Önkormányzatnak ez túl nagy falat lesz: pénze sincs a parti területek fenntartására, és szervezetileg sincs az új feladatra felkészülve.

Üzembe helyezték a Központi Szennyvíztisztítót, így drasztikusan csökkent a Dunába ömlő szennyvíz, és elindult az ellátatlan területek csatornázása. Mindez uniós finanszírozásból finanszírozással valósult meg, a támogatás nélkül még mindig a saját folyónkba öntenénk a szennyvizünket. Sajnos ma még nem látszik, hogy a szennyezettebb és az eutrofizációnak jobban kitett Ráckevei-Soroksári Duna-ág vize mikor lesz jobb minőségű.

A főváros „Budapest 2020” városfejlesztési koncepciója a Dunával együtt élő városról, az értékes területek védelméről beszél. A Római-parton az elmúlt években már megindult a Duna-virágzása, ami azt jelenti, hogy valóban tisztul a Duna vize, és akár fürdőzésre is alkalmassá válhat. Ehhez képest Tarlós István éppen azon dolgozik, hogy a város utolsó természetes partszakaszát lebetonozza. Mindeközben az elmúlt években nem költött a meglévő árvízi védművekre, amelyek egyre rosszabb állapotban vannak.

A fővárosiak ivóvizét biztosító Fővárosi Vízműveket több átokkal is sújtotta a Fidesz-kormány, mióta a cég köztulajdonba került. Az ÁFA-emelés, az új közműadó és a rezsicsökkentősdi miatt a Vízművek csapdába került. Két éve 80 milliárdos tőkével rendelkezett, hitelképes és nyereséges volt, mára a tőkéje tizedére olvadt, amit a Fővárosnak nemrég egymilliárd forinttal kellett megemelnie, hogy ne vonják vissza a vállalat szolgáltatási engedélyt. A cég nem tud hitelt felvenni, a hálózat-rekonstrukció pedig szinte leállt: ha a jelenlegi ütemben halad, 200 évente lehet a csöveket kicserélni. A kormányváltó ellenzék szerint tarthatatlan, hogy miközben közösen fizetjük ki a leggazdagabbak olcsóbb luxusfogyasztását, a vízellátás biztonsága és színvonala múlt századi nívóra csökken – ez nem a fenntarthatóság, hanem a vétkes felelőtlenség iránya.

 

Budapest, 2014. március 22.

 

                                                          Somfai Ágnes, Budapest 18. oevk kormányváltó összefogás képviselőjelöltje