Karácsony Gergely
Megosztás
2019.1.25. |

Az ellenzéki pártok arra szólítják fel a Penny Market diszkontláncot, hogy vonja vissza azt a döntését, amely a saját munkavállalóik esetében lehetővé teszi a rabszolgatörvényét alkalmazását.

Míg a kiskereskedelmi szektorban a Spar, a Tesco és a MediaMarkt már példamutató, társadalmilag felelős módon bejelentették, hogy nem élnek a rabszolgatörvény adta lehetőségekkel, addig a Penny Market arról adott hírt, hogy akár évi 400 túlórát is végeznek majd a dolgozói.  

A Penny közleménye szerint ez önkéntes lehetőség lesz. Pontosan tudjuk azonban, hogy egy alá- és fölérendeltségi elven működtetett munkahelyen a munkavállalóknak gyakran nincs lehetőségük nemet mondani. Meggyőződésünk, hogy ha a Penny versenytársainak, a Sparnak és a Tesconak is sikerült az etikus utat választania, akkor ez a Pennynek is sikerülhet.

A rabszolgatörvény alkalmazása nemcsak emberileg vállalhatatlan, hanem üzletileg sem kifizetődő. Felmérések mutatják, hogy az agyonhajtott dolgozó könnyebben válik beteggé, többet is hibázik, a termelékenysége csökken. Sok vevője is elfordul az olyan vállalattól, amely az erkölcsöt sutba dobva, a végletekig kizsigereli a dolgozóit. 

A fentiek fényében ezért reméljük, hogy a Penny Market visszavonja a döntését. 

Budapest, 2019. január 25.

Szabó Tímea – Párbeszéd
Tóth Bertalan – MSZP
Szabó Gábor – Jobbik
Vadai Ágnes – DK
Turcsán Szabolcs - LMP
Szél Bernadett – Független
Bősz Anett – Független