Karácsony Gergely
Megosztás
2017.9.17. |

Megkezdődött vasárnap a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése.

    A népszavazást Vágó Gábor korábbi LMP-s parlamenti képviselő kezdeményezte, aki az aláírásgyűjtés megkezdéséről a fővárosi Lehel téri piacon tartott sajtótájékoztatót a gyűjtést segítő szervezetek képviselőivel. 
    A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?" A kezdeményezőnek január 13-áig kell összegyűjtenie 120 ezer érvényes aláírást ahhoz, hogy a népszavazást ki kelljen írni. 
    Vágó Gábor, a Korrupcióellenes Szövetség titkára a sajttájékoztatón azt mondta: Polt Péter legfőbb ügyész "hiába sikálja el a korrupciós ügyeket és néz mellé", maga az elévülési idő növelése lehetőséget ad arra, hogy azok, akik elkövették a korrupciós bűncselekményeket, bűnhődjenek is. Szavai szerint a népszavazással meg lehet mutatni, hogy megtisztulhat a közélet, és az elévülés növelésével biztosan lesz olyan kormány, amely eltökélt abban, hogy felszámolja a korrupciót. 
    Fontosnak nevezte, hogy olyan szervezetek tudtak felsorakozni a kérdés mögött, amelyek a választáson nem működnek együtt. Hozzátette: azok a szervezetek azonban, amelyek nem csatlakoztak az aláírásgyűjtéshez, "tehetetlenségükkel a korrupt rendszert támogatják".
    Vágó Gábor kérdésre válaszolva elmondta: szeretnék még az őszi ülésszakban benyújtani az összegyűjtött aláírásokat, és így akár már az országgyűlési választás előtt is meg lehetne tartani a népszavazást. Az állami cégvezetők bérplafonjával kapcsolatos népszavazás aláírásgyűjtésről azt mondta, több tízezer aláírás gyűlt már össze, és szeretné, ha egyszerre tudnák leadni a két kérdésben gyűjtött aláírásokat, hogy egyszerre lehessen tartani a népszavazásokat is. Megjegyezte: nem minden szervezet gyűjt mindkét népszavazáshoz aláírást. 
    A pártokkal külön szerződést köt a gyűjtésről, ebben pedig kitérnek arra, hogy a hatályos adatvédelmi törvényeket be kell tartani a gyűjtés során - tette hozzá Vágó Gábor.
    Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a népszavazási kezdeményezés fontos üzenet a választópolgároknak arról, hogy a közéletet meg lehet tisztítani a korrupciótól. "Az Orbán-rendszer Achilles-sarka az, hogy fel tudunk lépni a korrupció ellen és el tudjuk hitetni az emberekkel, hogy a politika róluk szól és nem a magánérdekek kiszolgálásáról" - jegyezte meg.

 

Budapest, 2016. szeptember 17., vasárnap (MTI)

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!