Megosztás
2013.9.20.

A hazai ökológiai gazdálkodás legfontosabb szakmai bázisát, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központot is végveszélybe sodorta a Fideszes kormány haverokat lekenyerező osztogatási láza. Az Együtt – PM szerint az a kormány, amely képes tönkretenni egy fenntartható mezőgazdaságot oktató, vegyszermentes biotermékeket előállító mintagazdaságot, súlyos veszélyt jelent állampolgárai jövőjére.

Miközben Magyarországon az ökológiai termesztésbe vont földterület folyamatosan csökken, most újabb 452 hektárt hasít ki belőle az állami földet új földesurainak elosztogató kormány. A több mint két évtizedes múltú, nemzetközi hírű nonprofit gazdaságot tíz részben pályáztatták meg, ám egyiket sem nyerték meg a Központ eddigi működtetői. Helyettük nagyüzemekben érdekelt, vagy mezőgazdasági termelést eddig egyáltalán nem folytató cégek kapták meg az értékes földterületeket, ahol nem volt feltétel az ökológiai gazdálkodás folytatása.

Az Együtt – PM szerint az ország érdekeivel és a jogbiztonság követelményével is ellentétes az egészséges élelmiszer előállítását oktató kishantosi gazdaság felszámolása. Adatkéréssel és kérdésekkel fordulunk a miniszterhez, kormányváltás után pedig az ügyet ki fogjuk vizsgálni, és gondoskodni fogunk róla, hogy ne maradjanak föld nélkül azok, akik az ökológiai gazdálkodás alapjait Magyarországon megvetették.

Budapest, 2013. szeptember 20.

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő