Megosztás
2015.8.25. |

     A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a magyar kormány teljesítménye szánalmas, elégtelen, gyenge.

 

    Tordai Bence, a PM szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a siralmas teljesítmény után egészen rémisztőek a kilátások, s miközben a kormányzati propaganda folyamatosan sikeres magyar reformokról beszél, az emberek véleménye egész más. 
    

   Szavai szerint az emberek már nem is kritizálnak, a lábukkal szavaznak és kivándorolnak. A 2013-as, legfrissebb adatok szerint legalább 85 ezren telepedtek le más uniós államokban. 2018-ra akár 200 ezer ember "elvesztésével" is számolni lehet, ami egészen ijesztő kilátás - mondta. Kitért arra is, hogy "egészen kevés pénze" van az embereknek és a GDP nem mutatja jól egy ország tényleges gazdasági teljesítményét. Az OECD adatai alapján a 2008-as válsághoz képest majdnem 5 százalékkal kevesebb a háztartások elkölthető jövedelme. Szerinte ez a helyzet az elkövetkező három évben nem fog érdemben változni. 
    Tordai Bence rámutatott: a szegénység és az egyenlőtlenség folyamatosan nő, a 0-6 éves gyerekek szegénységi aránya 40 százalék feletti, és ha így folytatódik, 2018-ra majdnem második kisgyermek szegénységben fog élni Magyarországon.
    A szóvivő hozzátette: két kormányzati ciklus alatt várhatóan 25 százalékkal csökkenés következik be a GDP arányos társadalmi juttatásoknál. A 15-29 évesek körében azok aránya, akik nem járnak iskolába, valamilyen képzésre, és nem dolgoznak, 26-28 százalék, ami az egyik legmagasabb az unióban, s ez 32-33 százalék lehet három év múlva.
    Szóvá tette azt  is, hogy az "exfideszes" Polt Péter egyáltalán nem indított eljárást korrupció miatt fideszes politikusok ellen. Eközben becslések szerint évente 800 milliárd forintnyi közpénz csorog el fideszes és Fidesz-közeli zsebekbe - közölte.
    

   Összegzése szerint az Orbán-kormánynak nem voltak előre kitűzött céljai, nem lehet mihez viszonyítani teljesítményét. Ha Orbán Viktor azon gondolkodik kit bocsásson el az államtitkárok, miniszterek közül, akkor azt javasolják, mindenkit és kezdje ezt saját magán - fogalmazott az ellenzéki politikus.


MTI 2015. augusztus 25., kedd 16:32