Megosztás
2016.4.27. |

Béres András a Párbeszéd Magyarországért (PM) III. kerületi önkormányzati képviselőjének a mai sajtótájékoztatója:

 

Megértem, ha a Főpolgármester úr nem örül az akciónknak, de a fővárosban számos helyén fenyegetik láncfűrésszel a fákat, a Kossuth tér és a Dagály után, most az Orczy kert a Városliget és a Római fái is veszélyben vannak. A Rómain tervezett partmenti mobilgát 1500 fa kivágásával és 5,2 kilométeres természetközeli partszakasz elpusztításával a rendszerváltás óta a legnagyobb környezetpusztítás lenne.

 

A fideszes politikusok most úgy nekimentek a fáknak, mintha nem tudnák, hogy a narancs is fán terem…

 

 

Miért is tartjuk elfogadhatatlannak a mobilgát tervet és kétszínűnek és cinikusnak a főváros kommunikációját?

 

1. Tarlós István 53 000 ember biztonságával riogatva akarja tönkretenni a partot és elpusztítani legalább 1500 fát. Ezzel szemben 53 000 biztonságát szavatolhatná bármely más nyomvonal is. A partmenti gát csak a szabályok kijátszásával épített ingatlanok megóvása és a hullámtérbe tervezett további ingatlanfejlesztések miatt fontos. Egy újabb lakópark fejlesztése már meg is indult. Tehát szó sincs a terület üdülőfunkciójának megőrzéséről.

A mai előterjesztés is beszédes, eszerint a projekt célja: „a védett terület nagyságát úgy optimalizálja, hogy ott a több funkciós területhasználat zavartalan feltételei megteremthetőek legyenek”

 

2. Azt halljuk, hogy környezeti szempontokat figyelembe veszik ezzel szemben A leginkább környezetpusztítóbb megoldást választják, a Főpolgármester rendezetlen telekhatárokra hivatkozva elveti például a MTA eseti bizottsága által is javasolt kerítések vonalában futó nyomvonalat. Azaz 1500 fa feláldozását választja a kerítések elbontása és néhány bódé áthelyezése helyett. (A partmenti telkek várható 100-200%-os értéknövekedése bőven fedezné az esetleges kisajátítások miatt a telektulajdonosokat érő károkat.) 

 

3. A Római a FP szerint is szemetes és elhanyagolt, pihenésre nem alkalmas, ezért nem kár a fákért. Ezzel szemben miután a főváros magához vonta a vagyon jogot, épp a főváros feladata lenne a part takarítása. Tarlós István III. kerületi polgármestersége és főpolgármestersége alatt tudatosan hagyták lepusztulni a Római-partot, hogy megindokolhassák a partmenti mobilgátat. 25 éve minden fejlesztést elhalasztanak a beruházásra hivatkozva, holott  part rendezése, a csatorna és a kerékpárút kiépítése a gátépítéstől függetlenül megoldható lenne. 

 

 

 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) nem fogadja el a fák/emberek szembeállítását. Olyan megoldást kell találni ahol a fák is megmaradnak és az emberek biztonsága is szavatolt. Erre már 6 éve lett volna a Főpolgármesternek, úgy hogy nem hivatkozhat semmi akadályra, hisz a Fidesz kormányoz és kontrolál minden illetékes hatóságot és minden ellenvéleményt lesöpörnek. Sajnos sokszáz milliós előkészítési költség mellett csak egy maximálisan környezetkárosító javaslatra futotta, úgy hogy leszavazták a népszavazási kezdeményezésünket, eddig nem történt valós társadalmi egyeztetés, és a mai napig nem tudjuk hol lesz a nyomvonal.

 

Budapest, 2016. április 27., szerda

 

Párbeszéd: Veled!