Megosztás
2021.7.20. |

 

A kormány a saját klientúrájának extraprofitot biztosítva 35 évre privatizálni kívánja a magyar autópályákat.  Az erről szóló autópálya-koncessziós tender miatt Tordai Bence által feltett írásbeli kérdésre Dömötör Csaba államtitkár érdemi választ nem adott. Nem adott választ arra, hogy a tenderre kik adták be a jelentkezésüket, amelynek hétfőn járt le a határideje, és arra sem, kik fognak konkrétan döntést hozni a győztesről. Továbbra sem tudni semmit a tender kiírását megalapozó számításokról sem, amelyeknek – az uniós koncessziós rendelkezések szerint – 35 éves időtartam esetén nyilvánosnak kellene lennie. A Párbeszéd közérdekű adatigénylésben és írásbeli kérdésben tudakolja a pályázók kilétét.  

A Fidesz 35 évre koncesszióba adná a magyar úthálózati rendszer jelentős részét: ez ismét a kiváltságosok 1 százalékának az érdekét szolgálná. A fideszes biznisz árát a többségi 99 százalék fizetné meg, ahogyan az történt a trafikmutyi vagy éppen a kaszinókoncesszió esetében is. Mindezt azért, hogy még a választások előtt kimenekítsék a közös vagyont, folytassák a közpénzlopást.

Az autópálya-koncesszió nem a magyar társadalom érdekeit szolgálja, sőt: ez a vagyonkimentés tízezermilliárd forintba, csaknem két és fél Paks 2 árába kerül majd a magyar adófizetőknek. A hasznot pedig nem az utak felújításában, nem a fenntartható közlekedés fejlesztésében fogjuk viszontlátni: az a kiszemelt győztesek zsebében fog landolni. Az úthálózat állapotának romlása mellett az autópályamatrica-díjak is emelkedni fognak.

A Párbeszéd közérdekű adatigénylés benyújtásával követeli, hogy hozzák nyilvánosságra legalább a jelentkezők listáját, annál is inkább, mert véleményünk szerint nagyon is kiemelt közérdek fűződik ennek megismeréséhez. Emellett Rogán Antalhoz írásbeli kérdéssel fordulunk a pályázaton indulók listájával kapcsolatban. Rogán árulja el azt is, hogy felfüggesztik-e az eljárást, amennyiben az unió illetékes szervei mégis vizsgálódnának, mert a tender nem felel meg az uniós koncessziós rendelkezéseknek.  

 

Dorosz Dávid

a Párbeszéd Pest 5. vk. képviselőjelöltje

 

Tordai Bence

a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Budapest 4. vk. képviselőjelöltje