Megosztás
2013.5.3.

Brüsszel és Budapest között a színfalak mögött hosszú huzavona zajlik, mert a már megvalósult beruházások elszámolásait vitatva uniós százmilliárdokat tartanak vissza. Addig a hazai büdzsének kell állni a cechet.

 

Komoly aggodalomra ad okot az uniós pénzek felhasználásának lassúsága, az iszonyatos bürokrácia, valamint a háttérben zajló felderítetlen mutyik tömege. Mindezt tetézi az NFÜ elnökének hét eleji  távozása is. 
 
A 444.hu hírportál cikke szerint több százmilliárd forintos nagyságrendben nem fizeti ki Brüsszel a megvalósult beruházások után a benyújtott számlákat. Az energiahatékonysági és közlekedésfejlesztési pályázatok esetében állítólag már tavaly óta blokkolják a kifizetéseket, pályázati típushibákra hivatkozva. De felmerülhet az uniós pénzek kifizetésének felfüggesztése is   
 
Miközben így is súlyosan aggasztó az uniós források felhasználásának lassúsága a kormányzati szervezetlenség, káosz miatt,  derült égből villámcsapásként értelmezhető a megvalósított beruházások támogatásainak felfüggesztése.
Aggodalmunkat alátámasztja az NFÜ elnökének héten történt távozása is.
 
A helyzet tisztázása érdekében írásbeli kérdéssel fordulunk Németh Lászlónéhoz, adjon részletes felvilágosítást arról mekkora összeget tartanak vissza, mikorra várható a helyzet rendezése és ki a felelős mindezért.
 
2013. május 3.