Megosztás
2017.1.10. |

Lassan úgy nézik az emberek a fővárosi közösségi közlekedést, mint egy folytatásos szappanoperát naponta új kalandokkal.  A metro-saga legújabb epizódjában a jegy-és bérletautomaták tömegén fogott ki a fagy, és teljes városrészek maradtak jegyvásárlási lehetőség nélkül. A Párbeszéd azt követeli a fővárostól, hogy rendezze végre a jegyek árusítása, nyomtatása és az elektronikus rendszer körüli problémákat.

A Párbeszéd jelenti, hogy télen hideg van, fúj a szél, esik a hó, és ez több száz éve így van Magyarországon. Mellesleg a következő télen is erre lehet számítani, az illetékeseknek érdemes beírni hát a naptárba, hogy felkészüljenek rá. Mivel a budapestivel azonos automaták üzemelnek Svájcban is, ezért nyilvánvaló, hogy nem a tél, hanem a magyaros üzemeltetési és karbantartási hiányosságok okozták a befagyást. Ám ha a főváros vezetése továbbra is csak a BKK szétverésére koncentrál, elüldözi a szakembereket és a kormánnyal karöltve pénzt von el a közlekedés működtetéséből, akkor nemcsak a felkészülés marad el, de az immár két éve megköttetett fővárosi elektronikus jegyrendszer felállítására vonatkozó szerződések is meghiúsulhatnak. 

A Párbeszéd bízik abban, hogy a Főváros és a BKK vezetői visszamutogatás helyett végre nekilátnak és a már előkészített tervek és szerződések szerint megvalósítják a RIGO elektronikus jegyrendszert. Viszont, ha a BKK nem tudja megoldani a jegyautomaták üzemeltetését sem, akkor mi garantálja, hogy az e-jegyrendszer működtetése jó kezekben lesz-e. Az pedig a minimum lenne, hogy ahol és amíg a BKK jegyárusítás akadozik, ott büntetés se legyen. A Párbeszéd javasolja továbbá, hogy a szmoghelyzet miatt a súlyos légszennyezettségi napokon ingyenessé tegyék a közösségi közlekedést.


V. Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja
budapesti szakszóvivő

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!