Megosztás
2021.6.24. |

 

A Fidesz 35 évre koncesszióba adná a magyar úthálózati rendszer jelentős részét: ez ismét a kiváltságosok 1 százalékának az érdekét szolgálná. A fideszes biznisz árát a többségi 99 százalék fizetné meg, ahogyan az történt a trafikmutyi vagy éppen a kaszinókoncesszió esetében is. Mindezt azért, hogy még a választások előtt kimenekítsék a közös vagyont, folytassák a közpénzlopást. Az autópálya-tranzakciót Rogán Antal minisztériuma készíti elő, ezért írásbeli kérdéssel fordultunk a propagandaminiszterhez, hogy árulja el, hány jelentkezés érkezett a július 5-én lejáró pályázatra; mely gazdasági társaságok vettek részt a pályázatban; kik döntenek a jelentkezők alkalmasságáról.

Orbán Viktor, Rogán Antal és Tuzson Bence még a választások előtt szeretné megkapni azt a közel 3000 milliárd forintot, amit az autópálya-koncesszió díjaként remélnek beszedni. Olyan fideszes oligarcháktól, akiknek ennek finanszírozásához is közpénzt adnak át, esetleg olyan kínai befektetőktől, mint akik a Fudan Egyetem vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásában részt vesznek. Ahogyan ezek a bizniszek, úgy az autópálya-koncesszió sem a magyar társadalom érdekeit szolgálja, sőt: ez a vagyonkimentés tízezermilliárd forintba, két és fél Paks 2 árába kerül majd a magyar adófizetőknek. A hasznot pedig nem az utak felújításában, nem a fenntartható közlekedés fejlesztésében fogjuk viszontlátni: az a kiszemelt győztesek zsebében fog landolni. Az úthálózat állapotának romlása mellett az autópályamatrica-díjak is emelkedni fognak.

Ez a biznisz tehát megint csak Orbánéknak – és a leendő koncesszoroknak – jó, amit nem fogunk hagyni.

Ezért a Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordult Rogán Antal propagandaminiszterhez, hogy legkésőbb július 8. éjfélig árulja el, hány jelentkezés érkezett a július 5-én lejáró pályázatra; mely gazdasági társaságok vettek részt a pályázatban; kik döntenek a jelentkezők alkalmasságáról.

A Párbeszéd garantálja, hogy a 2022-es a kormányváltás után leállítja a vagyonkimentést, és megvalósítja Karácsony Gergely Jóvátétel-programját, amely a többségi 99 százalék érdekét képviseli a kiváltságosok 1 százalékkal szemben.

 

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője

Dorosz Dávid, a Párbeszéd elnökségi tagja, Pest megye 5. számú választókerületének képviselőjelöltje