Választási panel-blöff?
Megosztás
2014.3.10. |

Választási fogásnak tűnik a kormányzati bejelentés a panelprogram folytatásáról. Az Orbán-kormány februárra ígérte a Panel III. program elindulását, de egyelőre sem a pályázati kiírás, sem a program finanszírozása nem világos. Az is okot ad a bizalmatlanságra, hogy a programgazda minisztérium részben kétes előéletű civil szervezetekkel egyeztetett. Fennáll a gyanú, hogy a program újabb maffiagyanús ügyletek melegágyává válhat. Ezért az Együtt-PM Szövetség újabb írásbeli kérdést nyújt be.

Nem csak az tűnik kétségesnek, hogy hogyan tudják a társasházak előteremteni a szükséges önerőt, - vagyis a panelházakban lakóknak jócskán a zsebükbe kellene nyúlniuk -, az sem világos, hogy az önkormányzatoknak miből telik majd a felújítások támogatására.

A kormány által forrásként emlegetett MFB hitelkeretről nem lehet tudni, hogy ki és milyen feltételekkel férhet majd hozzá. A homályos részletek és az előzetes egyeztetésekben részt vevő szervezetek körüli körülmények is gyanúsak: az egyeztetésben részt vevő Panel Érdekképviseleti Egyesület korábbi vezetői ellen büntetőfeljelentést tettek.

Az Együtt-PM a választási panel-blöff helyett szakmailag megalapozott és átlátható energiahatékonysági beruházási programot készített, amely a rezsi fenntartható csökkentése mellett munkahelyek tízezreit hozná létre. A homályos körülmények felderítése céljából újból írásbeli kérdést nyújtunk be Német Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter asszonynak.

 

Budapest, 2014. január 18.

 

 Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

az Együtt–PM Veszprém megye

2. sz. (Balatonfüred-Várpalota) OEVK jelöltje

Fotó: népszava.hu

 

Az írásbeli kérdés megtekinthető itt.