Megosztás
2013.9.11.

Az Együtt-PM véleménye szerint a szabálysértési törvény tervezett módosítása - amelyet legutóbb tárgyalt az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága - újabb hadüzenet a szegények és a hajléktalanok ellen – jelentette ki szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Dorosz Dávid.


A bizottság független tagja azt mondta, hogy a tervezett módosítás egy új tényállást vezetne be, a közterületen való életvitelszerűen tartózkodás szabályainak megszegését, ami miatt első körben közmunkára kötelezhetik, második körben pedig pénzbüntetésre ítélhetőek az utcán élőt. 

Az Együtt-PM szakpolitikusa arra is felhívta a figyelmet, hogy a bizottsági ülésen nem engedték, hogy a vita lezárása előtt a Város mindenki civil érdekvédelmi csoport képviselője hozzászóljon a témához. Hozzátette: a szavazás után a szervezet képviselője hozzászólhatott volna, de ezzel a lehetőséggel már nem kívánt élni.

Külön hangsúlyozta, hogy szabálysértési törvény módosítása azt követően kerül a Ház elé, hogy az Alkotmánybíróság tavalyi ítéletében leszögezte, hogy a hajléktalanság ellen rendészeti eszközökkel  egy normális európai jogállamban nem lehet küzdeni”.

Ez a törvényjavaslat nem csak a hajléktalanokról szól, hanem arról, hogy a hatalom a legelesettebbeket bünteti – folytatta. Az Együtt-PM szövetség kormányra kerülve mindent meg fog tenni azért, hogy a rászorulókat és a törekvő embereket segítő szociális-, oktatás- és adópolitikát vezessen be – jelentette ki.

 

Budapest, szeptember 11.

 

Forrás: MTI