Megosztás
2014.3.10.

Az Együtt-PM szövetség szerint a Pető Intézet továbbra is a csőd szélén áll, semmilyen konkrét lépés nem történt az intézmény megmentése érdekében, és egy e-mail bizonyítja, hogy "ingatlanmutyi" van az intézet körül.

Erről Szabó Tímea, a szövetség társelnöke, független országgyűlési képviselő beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, hogy Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára írásbeli kérdésére válaszolva azt közölte, az államosítás sehol sem tart, az intézet továbbra is a csőd szélén áll, a minisztériumnak azonban semmi köze nincs az intézet anomáliáihoz, mivel az nem állami fenntartású. Utalt arra, hogy a hírek szerint a projektpénzek elszámolása körül gondok vannak az intézetben, még feljelentés is történt.   

Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy az intézet közvetett módon már most is állami fenntartású, hiszen forrásai 90 százalékát az államtól kapja, továbbá az államkincstár és az Állami Számvevőszék is vizsgálódott az intézményben.

Azt mondta, információik szerint van egy háttérmegállapodás a minisztérium és a Pető Kft. vezetői között, hogy nem lesz államosítás és a kft. június 30-ig marad a helyén. Mint mondta, ennek oka az, hogy ha államosítják az intézetet, akkor nem lehet majd finanszírozni, mert az államosítás után nem lehet megtartani együtt a köznevelési és az egészségügyi forrásokat.

Az ellenzéki politikus szerint az intézet több vezetője is Fidesz-közeli, példaként Túri Ibolyát említette, aki az intézet főtitkára volt, 2014 májusáig szerződése van, és jelenleg a Pest Megyei Kormányhivatal igazgatója.

Kijelentette: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, a minisztérium és a kormány hazudott, amikor azt állította, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) nem akar a Pető Intézet ingatlanjaiba költözni.

Egy e-mailt felmutatva elmondta, hogy az bizonyítja, történt információváltás a Pető Intézet és a GYEMSZI között arról, hogy az intézet Kútvölgyi úti épületébe költözne a GYEMSZI.
Az Együtt-PM azt követeli, hogy a kormány és a Pető Intézet vezetése fejezze be a hazudozást az intézet állapotáról, és folytassanak azonnali vizsgálatot az intézet pénzügyeit illetően - jelentette ki Szabó Tímea.

"Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy a kormány sérült gyerekekkel szórakozik azért, hogy a haveroknak átjátsszák az ingatlanokat" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Szabó Tímea azt mondta, hogy az Együtt-PM a rezsihazugságot szüntetné meg, mert ma Magyarországon nem rezsicsökkentés, hanem rezsihazugság van. Kifejtette: a rezsi az elmúlt három évben közel ugyanakkora mértékben emelkedett, mint amennyivel most csökkent, és a kabinet negyven új adót vezetett be. Hozzátette: ha kormányra kerülnek, fenntartható rezsicsökkentést vezetnek be, amely 30 százalékos csökkentést hoz hosszú távon és az épületszigetelésekkel összekötve 10 ezer munkahelyet teremt.

 

 

Forrás:MTI

 

Budapest: 2013.12.19