Megosztás
2013.10.16.

A  jelenlegi közmunkarendszer sérti az emberi méltósághoz való jogot, valódi munkahelyeket szüntet meg, ráadásul a rászorulók nem egyenlő eséllyel juthatnak a közmunkához. Az Együtt-PM arról kérdezte meg a belügyminisztert, hogy tervezi-e a kormány az emberi méltósághoz való joggal összhangba hozni a magyar közmunkarendszert.

Több mint egy éve, hogy az alapvető jogok biztosának hivatala jelentést hozott nyilvánosságra a magyar közmunkarendszerről. Ebből világossá vált, hogy a közfoglalkoztatás jelenlegi rendszere alkotmányos alapjogokat sért.

A jelentés rámutatott, hogy a közmunkás kevesebbet keres a minimálbérnél, emberi méltósága sérülhet a munkavégzés során és a rászorulók nem egyenlő eséllyel juthatnak közmunkához. A biztos arra is fölhívta a figyelmet, hogy a közfoglalkoztatás kiszorít a piacon már jelen lévő munkahelyeket, munkalehetőségeket, valamint a közmunka rendszerébe önhibájukon kívül be nem jutók kirekesztődnek a szociális ellátó rendszerből.

A kormánynak több, mint egy éve volt arra, hogy felszámolja az ombudsmani jelentés által feltárt hiányosságokat. Ám nem tett semmit a megoldás érdekében.

Ezért az Együtt-PM írásban kérdezte meg Pintér Sándor belügyminisztert arról, mit tervez a kormány annak érdekében, hogy a magyar közmunka rendszerét összhangba hozza a munkavállalók alkotmányos alapjogaival.

 

 

Scheiring Gábor

országgyűlési képviselő, az Együtt-PM szakpolitikusa