Megosztás
2013.10.15.

Tegnap hét órán keresztül beszélgettek az érdeklődők a Római-partról: először a Közép-Duna völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, majd az Együtt-PM rendezvényén. A rendezvényen sem a főváros, sem a III. kerület nem képviseltette magát.  A Tarlós-féle erőfitogtató hozzáállás miatt újabb három évet elvesztegettünk, tovább folytatódik a part pusztulása, a vízi sportok visszaszorulása, miközben az árvízvédelem sem oldódik meg.

A környezetvédelmi közmeghallgatásra a lehetetlen időpont ellenére mégis sokan eljöttek: a hozzászólók nagy része ellenezte a főváros terveit és annak előkészítetlenségét. A hatástanulmányról és a tervekről kiderült, hogy a minimális szakmai követelményeknek sem felelnek meg. A főváros ennek ellenére rendíthetetlenül folytatja a nemzetgazdasági szempontból kiemelt projekt engedélyeztetését - az egyébként nemzetgazdasági szempontból is kiemelt értékekkel rendelkező - Római-part tönkretétele érdekében.

A hatástanulmány szemléletét jól mutatja, hogy a tervezők szerint a beruházás során várhatóan károsodó, megsemmisülő természeti értéket nem tártak fel annak ellenére, hogy a galériaerdőt a nemzeti park is védené és a parton található 2090 db fa felét vagy kivágják (403 db) vagy elpusztul magától az építkezés és a feltöltés következtében.

Maga a terv is sok szempontból hiányos. A közmeghallgatáson kiderült, hogy a hatástanulmányban szereplő tervábrák pontatlanok, és a júniusi árvíz miatt az egész tervezést át kell gondolni annak érdekében, hogy valóban megoldják Csillaghegy árvízi védelmét. A parti sétányon végigvonuló négyméteres szervizút pedig semmiképp sem nevezhető majd méltó közterületnek. Ennek ellenére a projekt vízjogi létesítési engedélykérelmét szeptember 12-én újra benyújtották.

Az Együtt-PM három órás fórumán kiderült, hogy kulturált hangnemben is lehet beszélgetni a partról. Megállapították, hogy a Római-part problémáit nem oldja meg a mobilgát. A jó tervhez azonban jó tervezés is kellene: több terv-változatot kellene részletesen kidolgozni, látványtervekkel bemutatni és ezekről nyilvános vitában kellene dönteni. Párbeszéd nélkül marad a szembenállás és egymásnak feszülés. Ez nem csak a csillaghegyieket, a hullámtérben lakókat, hanem a budapestieket is hátrányosan érinti.

Budapest, 2013. október 15.

Somfai Ágnes, fővárosi képviselő

Béres András, III. kerületi képviselő

Spat Judit, E14 alapító tagja