Megosztás
2013.8.2.

Egy államnak kötelessége megvédenie polgárait, egy közösség tagjainak pedig szolidaritást kell vállalnia egymással, különösen azokkal, akiket a létükben fenyeget bármilyen veszély.

A világ 1972 óta ezen a napon emlékezik a roma holokausztra, a porajmosra, amely gyásznap nekünk, magyaroknak is. Az üldözöttek és meggyilkoltak egy része honfitársunk volt, amiképpen sajnos magyar volt az üldözők és a gyilkosok egy része is. A holokauszt megtörténtében, a népirtás megszervezésében és végrehajtásában ugyanis a magyar állam aktív szerepet vállalt.

A szó legszorosabb értelmében életbevágó érdeke tehát a magyar nemzetnek, hogy emlékezzünk az áldozatokra, de ne felejtsük az árulást sem, amit az állam valaha saját polgáraival szemben követett el.

Egy államnak kötelessége megvédenie polgárait, egy közösség tagjainak pedig szolidaritást kell vállalnia egymással, különösen azokkal, akiket a létükben fenyeget bármilyen veszély – legyen az embertelen ideológia, vagy a nyomor.

Ezeknek a gondolatoknak különös hangsúlyt és komor aktualitást ad a tény, hogy elsőfokú ítélethozatalához közelít a romagyilkosságok néven elhíresült persorozat.

Néhány évvel ezelőtt Tatárszentgyörgyön meggyilkolták Csorba Róbertet és ötéves kisfiát, Csorba Robikát. Nagycsécsen Nagy Tibornét és Nagy Józsefet, Tiszalökön Kóka Jenőt és Kislétán Balogh Máriát. Hat magyar embert, csak azért, mert cigányok is voltak. Nem azért, amit tettek, vagy nem tettek, hanem azért, aminek születtek.

A bűnösöknek bűnhődniük, a közösségnek gyászolnia és tanulnia kell abból, ami történt.

Ennek a szörnyűségnek éppúgy bele kell égnie a nemzet emlékezetébe, ahogyan más, nemzeti tragédiánknak. Nem csupán a gyász ünnepélyes, de passzív gesztusaira van szükség, hanem arra, hogy együtt és aktívan fellépjünk a kirekesztés legapróbb jeleit tapasztalva, hogy közösen tegyünk a gyűlölet minden szava és tette ellen.

A roma holokauszt emléknapján fejet hajtunk a származásuk miatt üldözött, megkínzott és meggyilkolt honfitársaink emléke előtt!

 

 

Az Együtt-PM Szövetség elnöksége,

 

Bajnai Gordon, Szabó Tímea, Juhász Péter, Kónya Péter, Jávor Benedek, Szigetvári Viktor

 

Fotó: www.mult-kor.hu