Megosztás
2013.8.18.

Barabás Richárd, az Együtt2014 - Párbeszéd Magyarországért debreceni képviselőjelöltje válaszol a fideszes Pósán Lászlónak 

Pósán László szándékosan megtéveszti a debrecenieket és megsérti mindazokat, akik a felsőoktatásban tanulnak és dolgoznak. Szavaival azt sugallja, hogy a hallgatók nagy része hanyag, tudatlan és az állam pénzén élősködik.

Az oktatás Magyarország jövőjének záloga, nem pedig az orbáni munkaalapú társadalom lázálma.

2013-ban a kormány újabb 60 milliárd forintot vont el a felsőoktatástól, amivel a működésre fordítható állami támogatások soha nem látott mélységekben járnak: alig 123 milliárd jut erre a célra, ami miatt számtalan egyetem kényszerült elbocsátani az oktatóit, kényszerszünetet elrendelni és késik a hallgatói ösztöndíjak kifizetése is. Csak a Debreceni Egyetemen 9,2 milliárd forintra rúgnak a brutális megszorítások.

Pósán 490 milliárdja nem létezik, még akkor sem, ha beleszámítjuk az olyan egyszeri könyöradományokat is, mint a egyetemi PPP-konstrukciók  27 milliárdos kiváltása, amiből a hallgatók elmaradt ösztöndíját ugyanúgy nem fogják kifizetni, az elbocsájtott oktatókat nem fogják visszavenni, az egyetemi épületeket nem fogják fűteni, tehát valódi segítséget nem jelent. Leépülő egyetemek és főiskolák, jövőjüktől rettegő, elvándorló fiatalok, utcára tett oktatók: ez jellemzi a fideszes felsőoktatást.

Az Együtt 2014 - PM jelöltjeként és egykori oktatásért küzdő aktivistaként ígérem, hogy kormányon valódi támogatást nyújtunk az egyetemeknek és minden tanulni vágyó honfitársunk előtt szélesre tárjuk a felsőoktatás kapuit!

 

Debrecen, 2013. augusztus 18.

 

Barabás Richárd

az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért debreceni képviselőjelöltje