Megosztás
2013.11.3.

A politikai pofátlanság újabb világcsúcsa, hogy a Fidesz eltörölné az alkotmánybírókra vonatkozó 70 éves felső korhatárt. Mindannyian emlékszünk arra, hogy tavaly még azzal akarták a politikai befolyásukat erősíteni a bíróságokkal szemben, hogy kötelezővé tették volna a bírák 62 éves korukban való nyugdíjba vonulását.

kép forrása: www.promenad.hu

Az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság döntései nyomán a kormány visszakozott ugyan, de így is 65 évre csökkentette a bírák nyugdíjkorhatárát. Ezzel párhuzamosan nyugdíjba zavartak tapasztalt orvosokat, tanárokat és köztisztviselőket is. Mindezt egyszerű politikai számításból, hiszen most arra készülnek, hogy évtizedekig a nyakunkon hagyják azokat az alkotmánybírókat, akik az alkotmányosság helyett az őket megválasztó pártokhoz lojálisak, akik közül többen a parlament kormánypárti padsoraiból ültek át az alkotmánybírói székbe.

 

Az Együtt-PM Választási Szövetség tiltakozik a javaslat ellen és hatalomra kerülése esetén vissza fogja állítani az alkotmánybírák nyugdíjkorhatárának alkotmányos szabályozását.

 

 

Budapest, 2013. november 3.

 

Karácsony Gergely

országgyűlési képviselő

Együtt-PM Szövetség