Megosztás
2013.10.11.

Az Együtt-PM szerint a Nemzetközi Pető Intézet tervbe vett államosítása semmilyen problémát nem fog megoldani – jelentette ki pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea. A választási szövetség azt javasolja, hogy az intézmény térjen vissza az alapítványi formához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár egy müncheni világkongresszuson azt mondta, közvetlen állami fenntartásba kerülne a budapesti Pető Intézet. 

A független képviselő erről azt mondta, hogy az intézet állami felügyelet alá vonásával a kormány "folytatja azt a kommunista tempót, amit már a magánnyugdíjpénztárak lenyúlásával és az E.ON és egyéb cégek államosításával elkezdett".

Szerinte a bejelentéssel a kormány egyértelműen bizonyítja, igaz, amit az Együtt-PM hónapok óta állít a Pető Intézet problémáiról, és a döntéssel a kabinet azt is elismerte, hogy nem volt értelme megszüntetni a Pető Közalapítványt és létrehozni helyette egy kft.-t.

Szabó Tímea hangsúlyozta, nem látják, hogy milyen pozitív változást jelent, ha a speciális fejlesztő pedagógusok, vagyis a konduktorok köztisztviselői státuszba kerülnek. Jelezte azt is, hogy egy állami cég nem juthat hozzá olyan pályázati lehetőségekhez, amelyekből az intézmény eddig a bevételeinek jó részét szerezte.

Az is bebizonyosodott, hogy voltak ingatlanmachinációk, (...) és arra készültek, hogy valamilyen módon elcserélik vagy értékesítik a Pető Intézet nagy értékű ingatlanait - mondta a képviselő, aki erre bizonyítékként azt hozta fel, hogy 2012 márciusában készült egy értékbecslés az ingatlanokról. Hozzátette, Pétermann Csaba, a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, hogy felmerült az ingatlan átalakítása, és lecserélése is, de csak ötlet szintjén, döntés nem született az ügyben. 

Az Együtt-PM azt javasolja, hogy a Pető Intézet alapítványi formában működjön – jelentette ki. Hozzátette, piacosítani kell bizonyos képzéseket és le kell védetni az úgynevezett Pető-módszert, mert ezzel pluszforrásokat lehet biztosítani az intézmény számára.

 

Budapest, 2013. október 11.

 

Forrás: MTI