Megosztás
2013.7.27.

Országszerte diákok tízezrei ünneplik bejutásukat a főiskolára, egyetemre. A miniszterelnök azonban gratuláció helyett becsmérli őket. Fáj neki, hogy viszonylag nagy arányban kerültek be a felsőoktatásba, hiszen a diáktüntetések hatására volt kénytelen növelni a keretszámokat. De még jobban fájhat, hogy sok tehetséges diák, látva a felsőoktatás három éve zajló tudatos rombolását, érettségi után inkább külföldön próbál szerencsét. Itt ócsárolják, röghöz kötik, míg kint tárt karokkal fogadják őket.

Már idén is csak a jelentkezők tíz százaléka jutott be államilag finanszírozott képzésre a népszerűbb szakokon. Kimaradtak a hátrányos helyzetűek, de a középosztály is. A műszaki-természettudományos képzésekre viszont alig akadt jelentkező. A kormány Orbán ostoba rögeszméinek a foglya: miközben világszerte azok a gazdag és sikeres nemzetek, ahol sok a „kiművelt emberfő”, a Fidesz a munkanélküliséget jelentő szakképzésbe és külföldre száműzné a tanulni vágyó fiatalokat.

A felsőoktatásba most felvételt nyert diákok jórészét pénteken Orbán „középszerű teljesítményűnek” nevezte. Nyilatkozatával megüzente: a választások után, ha megalakulhat a harmadik Orbán-kormány is, tovább fogja szűkíteni a felsőoktatáshoz való hozzáférést. Az Együtt - PM Szövetség ezt meg fogja akadályozni! Ez lesz a 2014-es választások egyik fő tétje!

 

Karácsony Gergely, a PM országgyűlési képviselői csoportjának vezetője

Erőss Gábor, az Együtt-PM oktatási szakpolitikusa