Megosztás
2013.9.13.

A Hajdú-Bihar megyei Nemzeti Földalapkezelő vezetője, volt fideszes képviselő 350 hektárnyi legelőt nyert a Hortobágyi Nemzeti Park által kezelt állami földek pályázatán. A vesztes helyi gazdák felháborodása érthető, hiszen a visszaélések gyanúja vetül minden állami föld pályázaton megszerzett bérletére, egészen addig, amíg a Vidékfejlesztési Minisztérium nem változtat a titkosított, szubjektíven pontozható és jogorvoslat nélküli pályázati rendszeren.

 

Az Együtt - PM számos alkalommal tett konkrét javaslatot arra, hogy az állami földek hosszú távú haszonbérletének pályázati rendszerét hogyan lehetne átláthatóvá és igazságossá tenni. A VM és az NFA azonban pont az ellenkezőjét teszi: a pályázatok értékelésének titkossága mellett még a vesztes pályázatokat sem őrzik meg, ezért lehetetlen utólag bizonyítani, a nyertes jogosan kapta-e meg a földek hosszú távú bérleti jogát. Ez bizalmatlanságot és feszültséget okoz a helyi gazdálkodók között akkor is, ha a nyertes pályázó érdekében senki nem követett el visszaélést.

Az Együtt – PM nem hagyja, hogy a rezsim eltüntesse a földrablás nyomait, ezért továbbra is kérjük a vesztes gazdálkodókat, pályázataikat felbontatlanul küldjék el nekünk a Budapest, V. Széchenyi rkp.19. címre, Szabó Rebekának! Kormányváltás után a fideszes haveroknak jogsértően bérbe adott földeket vissza fogjuk szerezni, hogy a magyar föld végre valóban azoké lehessen, akik megművelik.

 

Budapest, 2013. szeptember 11.

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM szakpolitikusa