Megosztás
2014.3.10.

Bár az állampolgári jogok korábbi biztosa, Szabó Máté egy jelentésében megállapította, hogy az egyenlő bánásmód elve alapján  a közfoglalkoztatotti béreket föl kell zárkóztatni a minimálbérhez, a kormány jövőre tovább növeli a különbséget.

A közfoglalkoztatotti 8 órás minimálbér 2014-ben bruttó 77 300, nettóban 50 632 forint lesz.  A 2,4 százalékos emelés elmarad a minimálbérváltozás arányától. Ezzel a kormány az állampolgári jogok korábbi biztosa, Szabó Máté ajánlásának az ellenkezőjét hajtja végre, aki az egyenlő bánásmód elve alapján a közfoglalkoztatotti bérek fölzárkóztatását javasolta a minimálbérhez.

Az egyenlő bánásmód mellett a bérfelzárkóztatást indokolja az is, hogy mérséklődjön a közmunka valódi munkahelyeket kiszorító hatása, ne küldjenek el azért munkavállalókat, hogy éhbérért foglalkoztassanak helyettük közmunkásokat – mint ahogy az történt például az MTVA közmunka programjában.

Az Együtt-PM ezért a közmunkabéreket a minimálbérek szintjére emeli majd. Emellett a nettó minimálbért is jelentősen meg fogja emelni. A többkulcsos adórendszer bevezetésével, az adójóváírás visszaállításával azonnal 8-10 ezer forinttal nő majd a minimálbéresek nettó jövedelme.

 

Budapest, 2013. december 30.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM szakpolitikusa