Megosztás
2013.8.22.

A Fidesz a szakképzés egészét leépíti. A tankötelezettségi korhatár leszállítása, a közismereti tárgyak eltörlése, a megszorítások, a pedagógus-elbocsátások együttesen a szakképzés elsorvasztását, a szakmunkás-végzettség elértéktelenedését eredményezik. Az agrár szakképzések esetében a helyzetet súlyosbítja, hogy az agrártárca kilobbizta magának a mezőgazdasági szakképzés felügyeletét, de források és kellő tanügyigazgatási tapasztalatok híján ezzel csak tovább ront az agrárszakképzés helyzetén.

Kép forrása: http://www.mnvh.eu/

Ráadásul, egyes értesülések szerint az agrárszakképzésben éppen azon segítő-fejlesztő, ifjúságvédelmi pozíciók megszüntetésével kezdik, amelyek kulcsfontosságúak a tanulók lemorzsolódása elleni küzdelemben. A kötelező óraszám önkényes, még a KLIK előírásaival is ellentétes emelése pedig automatikusan pedagógus-munkahelyek megszűnését vonja a maga után. A szakképző intézmények gyakorlati helyeinek sorsa is bizonytalan, holott a tanévkezdésig már két hét sincs hátra! Így lesz az esztelen központosító törekvésekből az átlagosnál is nagyobb káosz, bizonytalanság és rombolás.

A tankötelezettségi korhatár leszállítása már idén is érezteti hatását, sok száz 16-17 éves tanuló hagyta ott az iskolapadot végzettség nélkül. Rájuk szinte bizonyosan a munkanélküliség vár. A közoktatási törvényhez készített hatástanulmányában az Orbán-kormány már 2011-ben több tízezerre tette a korhatár változtatásából eredő lemorzsolódást középtávon, és közel ötezer pedagógus elbocsátásával számolt. Ezt a folyamatot az agrárszakképzés területén a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) hozzá nem értése csak gyorsítja. Úgy látszik, az Orbán-kormány az agrárágazat különböző szegmensei közül egyedül a földrablásban teljesít jobban.

 

Budapest, 2013. augusztus 22.

 

Szabó Rebeka,

a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője, az Együtt-PM szakpolitikusa

 

Erőss Gábor, az Együtt-PM szakpolitikusa