Megosztás
2013.9.18.

Az Együtt-PM és az MSZP rendkívül aggályosnak tartja azt, hogy a múzeumi törvény parlament előtt lévő módosítása közvetlen miniszteri kézbe adná a műtárgykölcsönzések, -áthelyezések fölötti döntést, mindennemű szakmai kontroll nélkül. A két párt képviselői közös módosító javaslatot adtak be a szakmai szempontok biztosítása érdekében.

Jogos felvetés az, hogy számos értékes magyarországi műkincs, mely jelenleg „múzeumi raktárakban porosodik”, a gyűjtemények mozgatásával hozzáférhető és megtekinthető legyen, illetve visszakerülhessen eredeti környezetébe.
Az elmúlt időszakban azonban elég sok és sokféle einstandot láthattunk, így e törvénymódosítás esetében is fennáll a gyanú: a közvetlen miniszteri irányítás arra szolgál, hogy megkönnyítse az utat műtárgyak szakmai szempontokat mellőző, esetenként politikai alapú, komoly kockázattal járó áthelyezésére, mely a műkincsek akár helyrehozhatatlan károsodásával is járhat.
Épp ezért az MSZP és az Együtt-PM képviselői közös módosító javaslatot adtak be, amely garanciát jelentene arra, hogy az áthelyezett műkincsek nem kerülhetnek a korábbinál rosszabb körülmények közé, nem lehetnek a költöztetés kárvallottjai.

Budapest, 2013. szeptember 18.

Hiller István (MSZP) és Karácsony Gergely (Együtt-PM) és országgyűlési képviselők