Megosztás
2013.7.11.

“Megsemmisítik-e a bizonyíthatóan hibás pontozással nyertes állami földbérlet pályázatok eredményét?" címmel két alkalommal is írásbeli kérdéssel fordult az agrárminiszterhez Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselője. Fazekas Sándor mindkétszer megkerülte az érdemi választ: bár a pontozási hibát a minisztérium sem cáfolta, jogorvoslatra láthatóan nem kíván sort keríteni - a kormány beletörődött abba, hogy az állami földek bérbeadását képtelen a törvényeknek és a saját szabályainak megfelelően lebonyolítani.


A földbérlet pályázatok értékelésébe súlyos hibák csúsztak: a foglalkoztatás bővítésére vonatkozó vállalásokat rossz képlet alapján pontozták, így fordulhatott elő, hogy - egy-egy konkrét esetben - 11 álláshely megteremtésének ígérete 30, 27 fő foglalkoztatása viszont csak 3 pontot ért. Bár Szabó Rebeka nyílt levélben és két írásbeli kérdésben is felhívta az NFA végzetes, pályázatok sokasága esetében az eredményt is eldöntő tévedésére a szaktárca figyelmét, Fazekas Sándor rendre a Habony-művek hamis és semmitmondó frázisaival igyekezett kitérni az érdemi reagálás elől. Második válaszának tartalmi részét szó szerint idézzük: "A földhaszonbérleti pályázati rendszer sikeres és átlátható" - amivel csupán két gond van: egyrészt nem igaz, hiszen botrányos és áttekinthetetlen a pályázat, másrészt nem erre, hanem a pontozás egy konkrét hibájára, és annak kiigazítására vonatkozott a kérdés. Az már csak ráadás, hogy a minisztérium "tévedései" sok esetben egy jól körülhatárolható pártközeli érdekkörnek kedveztek, erősítve a gyanút, hogy nem is véletlenről van szó.


Az Együtt-PM törvénytelennek tekinti az egyértelműen téves számítás alapján elvégzett értékelést, és további jogi lépésekre készül az elcsalt pályázaton vesztesnek kihozott gazdák érdekében.  A kormányzat illetékeseit pedig figyelmeztetjük: az olyan ügyeknek, ahol nyilvánvalóan megszegik még a saját maguk által felállított szabályokat is, a kormányváltás és az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása után súlyos (akár büntetőjogi) következményei lesznek.

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő