Megosztás
2013.9.24.

Adatkéréssel fordul Szabó Rebeka a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatóságához, annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora területek használatához jutottak hozzá a földhaszonbérleti pályázatok nemrégiben kihirdetett nyertesei. Az eddigi szokásoktól eltérően ugyanis a HNP honlapjáról ezek az adatok nem elérhetőek.

A HNP közzétette az általa kezelt védett földek első, kb. 13 ezer hektárnyi csomagjára vonatkozó földhaszonbérleti pályázatok eredményét. Ugyanakkor a nyilvánosságra hozott adatokból nemcsak az nem derül ki, hogy melyik nyertes mekkora földhöz jutott, hanem az sem, hogy a nyertesek és a vesztesek milyen értékelést kaptak a bírálóktól. A Vidékfejlesztési Minisztérium által meghatározott szabályok miatt a nemzeti parki pályázatokat ugyanúgy az átláthatatlanság jellemzi, mint a Nemzeti Földalapkezelő által kezelt földek korábbi pályázatait. Ennek következtében a vesztesek elégedetlenek és minden nyertes gyanúsnak tűnik, hiszen nem tudni pontosan, hogy jogosan kapták-e meg egy-egy földrészlet hosszú távú bérletét.  Ezért adatkéréssel fordultunk a Nemzeti Parkhoz, hogy hozza nyilvánosságra az elnyert földrészletek méretét, illetve az ezekhez tartozó értékelési pontszámokat.

Az Együtt – PM elkötelezett az állami földvagyon átlátható használatba adása és a helyi, családi gazdák valódi lehetőséghez juttatása mellett.

 

Budapest, 2013. szeptember 24.

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM szakpolitikusa