Megosztás
2013.10.17.

Az ÁKK szerint 5,5 milliárd forint folyt be eddig a letelepedési kötvények értékesítéséből. Ez az átláthatatlan tulajdonú és kiválasztású közvetítő cégeknek mintegy 1 milliárd forintnyi jutalékot jelenthet. A cégeket a Rogán Antal vezette országgyűlési bizottság választotta ki ismeretlen módon. Vajon miért nem átlátható módon értékesíti közvetlenül az állam ezeket a kötvényeket? Miért kell közbeiktatni zűrös hátterű cégeket? AZ Együtt-PM szerint abszurd és visszaélésre okot adó módon zajlik a kötvények értékesítése, így homályban marad az is kinek kell visszaosztaniuk a zsíros jutalékból.

A Napi Gazdaság az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása alapján közölte, hogy az elmúlt hónapban másfélszer annyi papírt adott el az adósságkezelő, mint előtte összesen. Az eddigi eladásokkal számolva 18,78 millió euró - 5,5 milliárd forint - bevétele származhatott az államnak ezekből a speciális papírokból.

A kötvényeket offshore hátterű közvetítőcégek értékesítik, akiket a Rogán Antal vezette Gazdasági Bizottság választotta ki ismeretlen eljárás keretében. Sajtó és egyéb információk szerint kötvényenként 40-50 ezer euró közvetítői jutalék üti a cégek markát, nem nyomon követhető kinek kell visszaosztaniuk belőle. A 18,78 millió euró bevétel körülbelül 75 darab kötvény eladását jelentheti ami 3,4millió euró azaz nagyjából 1 milliárd forint  jutalékot jelenthet a közvetítő magáncégeknek. Ezen felül a közvetítőcégek még a kötvény hozamából is részesednek ami plusz bónuszt jelent.

Felmerül a kérdés mi alapján választotta ki ezeket a cégeket Rogán Antal. Kérdéses a kötvényeket miért nem értékesíti közvetlenül az állam átlátható módon. Vajon miért kell zűrös cégeket közbeiktatni ahogy azt keleti tekintélyuralmi rendszerekben szokás? 

Az Együtt - PM Szövetség szerint az, hogy magáncégeken keresztül értékesítik a kormány letelepedési államkötvényeit, teljesen abszurd. Magyarországon ma úgy tud visszaélni a hatalommal a Fidesz kétharmad, ahogy akar, most éppen pénzért adják a magyar útlevelet magáncégeken keresztül. Megkérjük Rogán Antalt adjon magyarázatot az eljárásra és az okokra.

 

Budapest, 2013. október 17.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselője

Együtt-PM politikusa