Megosztás
2013.7.15.

Továbbra is képtelenek a hatóságok a Balatonról a motoros hajókat kitiltó 2000-es törvény betartatására. Az Együtt2014- Párbeszéd Magyarországért Pártszövetség szerint nem a vonatkozó törvényeket kell szigorítani, hanem a meglévőket kell betartatni és hatékonnyá kell tenni az ellenőrzéseket.

A motorcsónakok tilalmát a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő tavon, illetve Ráckevei-Dunaág és a Tisza-tó egyes részein szabályozó törvény célja, hogy megóvja a vízminőséget, csökkentse a zajszennyezést és megelőzze balesetveszélyes helyzetek kialakulását.  

Ez a tilalom nem vonatkozik a hatóság által kiadott üzemeltetési engedéllyel rendelkező hajókra, így sok a visszaélés. A leggyakrabban hajójukat vízitaxiként regisztráltatják, egy csak papíron létező cég nevében.

A probléma különösen a Balaton keleti medencéjére jellemző. Bár az engedélyt taxizásra, közforgalmú személyszállításra kérik ki, a hajót végül csak kikapcsolódásra, hobbiként használják, tényleges utas szállítást nem végeznek. Előfordul, hogy a tulajdonosok vitorlás egyesületet hoznak létre, hogy így kaphassák meg az engedélyeket a kísérőhajóként bejegyzett motorcsónakjaikra. 

Az Együtt-PM Szövetség szerint nem törvényi szigorítással, hanem hatékony ellenőrzéssel kell vizeink élővilágát és az ott üdülök nyugalmát megvédeni.

Budapest, 2013. július 14.

 

Szilágyi Péter országgyűlési képviselő

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő