Megosztás
2014.3.10.

Az Együtt-PM választási szövetség szerint a rezsicsökkentés igazi nyertesei a társadalom jobban kereső rétegei, míg az alacsony és átlagos keresetű emberek - a társadalom 80 százaléka - összességében többet költ a mindennapi megélhetésére, mint egy évvel ezelőtt.

Jávor Benedek független országgyűlési képviselő, az Együtt-PM politikusa a GKI tanulmányára hivatkozva ismertette: a társadalom 80 százalékát kitevő alacsony és átlagos keresetű emberek 2013 végére 280 milliárd forinttal költenek többet a mindennapi megélhetésükre, mint tették azt 2012 végén. Szerinte ennek az oka, hogy ezek az emberek a fizetésüknek jóval nagyobb arányát költik élelmiszerre és alapvető fogyasztási cikkekre a rezsivel szemben, mint a jobban kereső társadalmi réteg.

Az ellenzéki politikus saját számításaikra hivatkozva elmondta: a vagyonnyilatkozataikban található ingatlanok alapján Orbán Viktor miniszterelnöknek 200 ezer forintos megtakarítást jelent a rezsicsökkentés, de ugyanez a szám a szintén kormánypárti képviselő L. Simon László esetében 426 ezer forint, míg Wintermantel Zsolt esetében 464 ezer forint.

Jávor Benedek szerint ez az oka annak, hogy a kormánypárti többség nem szavazta meg a parlamentben azt a javaslatát, amely feltüntette volna a képviselői vagyonnyilatkozatban a rezsicsökkentés eredményét egy-egy képviselő számára.

Hozzátette azt is: alapvetően "szó sincs rezsicsökkentésről", hiszen a kormány 2010 és 2013 között - a rezsicsökkentés megkezdése előtt - az inflációt meghaladó mértékben emelte az amúgy hatósági áras energiaárakat és így a rezsicsökkentés novembertől érvényes újabb ütemével is magasabbak a közüzemi díjak, mint voltak 2010-ben.

 

Budapest, 2013. november 21.

 

Forrás: MTI