Megosztás
2013.7.24.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség felszólítja az Orbán-kormányt, hogy a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók után a szociális ágazat szakembereinek bérét is rendezze! Az elmúlt években ugyanis több, mint 20 százalékos reálkereset veszteséget kellett elszenvedniük, köszönhetően az egykulcsos adónak és a tranzakciós illetéknek.

Miközben a kormány öt minisztérium dolgozóinak összesen 90 millió forintért fizet kompenzációt a bank- és csekkadó miatt, addig a szociális ágazatban dolgozók jelentős részének havi bevétele az egy főre eső létminimum összege alatt van.

Manapság 20-25 év közalkalmazotti jogviszony után nettó 71 ezer forintot keres egy alkalmazott. Ennyi illetményt visz haza ma egy bölcsődei dolgozó is. A szociális szakemberek jövedelmi viszonyai a legrosszabbak közé tartoznak az országban, miközben a növekvő szegénység miatt egyre több a munkájuk.

A napokban a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is felhívta a figyelmet a helyzet súlyosságára. E válság megoldása rendkívül fontos és nem tűr halasztást. Amennyiben az Orbán-Simicska rezsim nem kezd neki az ágazat dolgozóinak azonnali bérrendezéséhez, azzal egyértelmű üzenetet küld: nem érdekli, hogy a lecsúszás rémképével kell, szembesüljenek nap, mint nap és semmibe veszi munkájukat.

 

Budapest, 2014. július 24.

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke, az Együtt-PM elnökségi tagja