Megosztás
2013.9.13.

Az Együtt-PM választási szövetség ismételten felszólítja a kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne takargassa a nyilvánosság elől az E.ON földgázüzletág megvásárlásának részleteit - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Jávor Benedek országgyűlési képviselő.

Véleménye szerint az Országgyűlés előtt lévő költségvetési módosítással a kormány egy "nagyon rossz üzletet akar betonba önteni". Emlékeztetett rá: a gázüzletág megvétele 71 milliárd forinttal növeli az államadósságot, valamint szintén sokmilliárd forinttal növeli az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. adósságát is.

Jávor Benedek szerint ráadásul ez egy "szakmailag védhetetlen bevásárlás", hiszen a kormány az üzletág valós piaci értékénél többet fizet az E.ON-nak.

Az ellenzéki képviselő csütörtökön írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben kéri a 2012 novemberében megkötött szándéknyilatkozat megküldését, illetve a már megkötött szerződések nyilvánosságra hozatalát azok minden mellékletével és hatástanulmányával együtt.

Jávor Benedek szerint ha a kormányfő nem ad kielégítő választ a kérdéseire, akkor azzal beismeri, hogy palástolni próbálja a nyilvánosság elől ezt a rossz üzletet.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON-csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. március 28-án írta alá az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást.

 

Budapest, 2013. szeptember 13.

 

Forrás: MTI