Jávor_benedek_sajttáj_20140612
Megosztás
2014.6.12. |



   Az Együtt-PM szerint súlyos kockázatot jelentene, ha a "forrongó" Ukrajnán keresztül szállítanák el a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült üzemanyag-kazettákat. Ezt Jávor Benedek mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, jelezve: a fejlesztési miniszterhez fordul az ügyben.

    A megválasztott EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy sajtóinformációk alapján a sérült üzemanyag-kazettákat, amelyeket kiégett fűtőelemnek kell tekinteni, egy magyar-orosz szerződés alapján még idén őszig el kell szállítani Oroszországba, ahol a tervek szerint végleges elhelyezést nyernek. Az Együtt-PM súlyos kockázatként értékeli, hogy a nukleáris hulladékot Ukrajnán keresztül szállítanák, és az "atomvonat" olyan területeket is érint, amelyek "zavargásoknak vannak kitéve".
    A politikus azt mondta, adatkéréssel fordult Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez. Választ kér arra, hogy mi a végső határideje a hulladék kiszállításának, illetve, hogy az ukrajnai helyzet miatt kértek-e szerződésmódosítást annak érdekében, hogy más útvonalon vagy később vigyék el a kazettákat. Ha nem kértek szerződésmódosítást, akkor hogyan akarják kezelni az ukrajnai szállítással együtt járó biztonsági kockázatot? – sorolta tovább.
    Az Együtt-PM társelnöke tudni szeretné, hogy ha halasztható a szállítás, akkor ki viseli a tárolásból eredő többletköltségeket; ha nem lehet szállítani, akkor az milyen hatást gyakorol a paksi kettes blokk élettartam-hosszabbítására.
    Jávor Benedek kérdésesnek nevezte, hogy a szállításról és a végleges elhelyezésről szóló megállapodások összhangban vannak-e az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) szerződésével.

 

Budapest, 2014. június 12. - MTI -