Megosztás
2014.3.10.

Félrevezető sikerként tálalni az aktuális reálbéradatokat a tavalyi reálbérzuhanás után úgy, hogy ráadásul nem tartós növekedést biztosító ok áll a háttérben.

Tavaly az egyenlőtlenség durva növekedése mellett 3,5 százalékkal csökkent az átlagos reáljövedelem: sokaknak az adójóváírás kivezetése miatt az átlagos arány többszörösével esett, míg egy kisebbségnek jelentősen emelkedett. Az átlagos összeg jelenlegi növekedése ezért nem azt jelenti, hogy akiknek tavaly jelentősen csökkent a jövedelmük, azok most visszakapnák az elveszített pénzt.

Ez tükröződik a fogyasztásban is: a legfrissebb adat szerint az élelmiszerfogyasztás csökkent, az üzemanyagok nélkül mért egyéb javak fogyasztása nem változott. Az egy főre jutó éves hazai vásárlóerő az európai átlagnak csak 38,9 százaléka. Ezzel az adattal le vagyunk maradva Horvátországtól és Szlovákiától is. A hazai jövedelmi viszonyokat az is jól jelzi, hogy közel hárommillió banki ügyfélnek van folyószámlahitel-szerződése, ami a hónap végén átlagosan mínusz 141 ezer forintos egyenleget mutat.

 

Az átlagos reálbér aktuális emelkedése mögött ráadásul nem tartós trend vagy tartós növekedést megalapozó ok áll, mint például a munkahelyek számának növekedése, hanem egy átmeneti tényező, az infláció hirtelen lecsökkenése. A legutóbbi inflációs adat 0,9 százalék volt, a hosszabb távú inflációs trendet előrejelző maginfláció 3,4 százalék.

 

Az Együtt-PM a kormány gazdaságpolitikájával szemben olyan gazdaságpolitika mellett elkötelezett, amely tartós reáljövedelem emelkedést hoz, méghozzá a munkavállalók nagy többsége által érzékelhetően.

 

Budapest, 2013.11.20.

 

Tordai Bence, a PM elnökségi tagja,

az Együtt-PM Budapest 13.sz EVK jelöltje