Megosztás
2013.8.14.

Az Együtt-Párbeszéd Magyarországért azt kezdeményezi, hogy országgyűlési és európai parlamenti képviselők, valamint polgármesterek se kaphassanak egyidejűleg fizetést és nyugdíjat.

Szabó Tímea, a pártszövetség társelnöke szerdán sajtótájékoztatón felidézte, hogy a közszférában dolgozók - a közalkalmazotti és közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervek tagjai - július 1-jétől nem vehetnek fel egyidejűleg fizetést és nyugdíjat, ez a szabály azonban nem vonatkozik a képviselőkre.

Súlyosan diszkriminatív és erkölcsileg is elfogadhatatlan, hogy amíg az egészségügyi és bölcsődei dolgozóktól, a tanároktól "a fideszes maffiakormányzás elveheti a nyugdíjukat", a képviselők mentességet kaptak - jelentette ki.

Az Együtt-PM társelnöke Harrach Péter KDNP-frakcióvezetőt hozta példaként, aki bruttó egymillió forintot meghaladó fizetése mellé felveszi több mint 200 ezer forintos nyugdíját is.

Szabó Tímea közölte, törvénymódosítást kezdeményez, hogy a kettős juttatás tilalma terjedjen ki az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőkre, továbbá a főállású polgármesterekre is. Emellett egy közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megtudja az Országgyűlés Hivatalától, kik azok a képviselők, akik továbbra is felveszik fizetésük mellé a nyugdíjukat.

Tordai Bence, a PM elnökségi tagja arról beszélt: a kormány hadjáratot folytat a nyugdíjak, a nyugdíjasok ellen, előbb "elrabolta" a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat, majd megszüntette, illetve megadóztatta, szociális ellátássá alakította a rokkantsági, a szolgálati, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjakat.

Hozzátette: a közszolgálati dolgozók nyugdíjának szüneteltetése sérti a tulajdonhoz való jogot, mivel a nyugdíj szerzett, vagyoni értékű jog.

Azt ígérte, az Együtt-PM, ha kormányra jut, megőrzi a nyugdíjak reálértékét, visszaállítja a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémiumot, egyéni számlákon jóváírja a korábbi magánnyugdíj-megtakarításokat, visszaállítja a szolgálati nyugdíjakat, a rokkantaknak méltányossági felülvizsgálatot vezet be, és újraindítja a nyugdíjkorrekciós programot. Emellett újra lehetővé tennék a nyugdíj melletti munkavállalást.

Budapest, 2013. augusztus 14.

 

Forrás: MTI