Megosztás
2014.3.10.

 

A szörnyű szigetszentmiklósi gyermekbántalmazásos eset újból megmutatta, hogy a családon belüli erőszakról szóló törvény nem hatékony, a gyermekvédelmi intézményrendszert pedig azonnal meg kell erősíteni!

Ismét bebizonyosodott, hogy a korábban elfogadott törvény nem védi meg a családon belüli erőszak áldozatait, a jelzőrendszer működésképtelen, az alap- és szakellátás rendkívül rossz minőségű, a szakemberek bére pedig elfogadhatatlanul alacsony. 

Az Együtt-PM a családon belüli erőszak kapcsán számtalanszor kérte a kormányt, hogy haladéktalanul erősítse meg a gyermekvédelmi alap és szakellátás intézményrendszerét. Bízunk benne, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által indított vizsgálat részletes választ ad majd arra, hogyan fordulhatott elő ez a szörnyűség és, hogy az ide rendelt hatóságok miért nem léptek hamarabb. 

Az Együtt-PM meggyőződése, hogy azonnal meg kell kezdeni a gyermekjogok kiszélesítését, ellentétben a kormány jelenlegi gyakorlatával, mely csak a gyermekek kötelezettségeire fókuszálnak. Szükséges a jelzőrendszer megerősítése, az ellátások, a szolgáltatások színvonalának és a források azonnali emelése. Az intézményeknek a gyermekek egyéni igényeire és szükségleteire kell reagálniuk. Ehhez az ott dolgozók bérének emelésére azonnali szükség van, hiszen többségük a létminimum alatt keres.

 

Budapest, 2013. november 28.

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő,

az Együtt-PM társelnöke