Megosztás
2014.3.10.

Az Orbán-kormány alighanem világrekordot döntött - sajnos nem "jobban teljesítésből", hanem balekságból: 420 milliárd forintnyi adóforint elköltésével annyit ért el, hogy minden korábbinál bizonytalanabbá vált a magyar háztartások gázellátása. A horribilis pénzért felvásárolt gáztárolókban ugyanis alig néhány napra elegendő készlet van. Az Együtt-PM szerint máris kiderült, hogy a kabinet félrevezette a választókat, és az is, hogy a fenntarthatatlan "rezsiharc" helyett inkább az energiaimport-függőség csökkentésére kellene fordítani az adófizetők pénzét.

 

Az E.ON-tól 280, a MOL-tól 140 milliárd forintét vásárolt gáztárolót a múlt hónapban az Orbán-kormány. Az üzlet részletei máig titkosak - a szakértők csak abban értenek egyet, hogy a kabinet túl sokat fizetett a tárolókért -, a kormányfő viszont mindeddig magabiztosan állította, hogy a bevásárlásra a fogyasztók ellátásbiztonságának növelése végett volt szükség. Most kiderült: a tárolók nincsenek feltöltve, az orosz gázcsapok esetleges ellátása esetén a készletek csak pár napra lennének elegendőek. Vagyis az államadósság jelentős növelése árán sosem látott bizonytalanságot sikerült vásárolnunk - ilyet kormány Magyarországon még nem csinált.

 

Emlékezetes, hogy 2009-ben egy másfél hetes gázimport-leállást minden további nélkül át tudtunk hidalni az akkori rendszerben a feltöltött tározók segítségével.  Ezen a területen a fideszes irányítás alá került állam máris rosszabbul teljesít. Szomorúan tapasztaljuk, hogy az általunk a vásárlás idején is hangoztatott, az ellátásbiztonsággal kapcsolatos veszélyek alig egy hónap alatt valósággá váltak.

 

Az Együtt-PM szerint az Orbán-kormány orosz rulettet játszik a gázellátással, méghozzá egy súlyosbodó orosz-ukrán konfliktus idején. Először alacsonyabb szintre vitték le a gáztározók feltöltési kötelezettségét, majd engedélyezték maguknak az immár államosított párnagáz kiárusítását - mindezt azért, hogy kampányfogásként "olcsó" gázt adhassanak a választóknak. Csakhogy az amatőr és ostoba trükközésért súlyos árat fizetünk az ellátásbiztonság megrendülése és az államkassza kiürülése révén.  A kormánynak a kalandor energiapolitika helyett az energiahatékonyság növelésére és a megújulók használatának támogatására kellene fordítania a közpénzeket: Magyarország számára egyedül ez az út biztosíthatja fenntartható módon a háztartási energiaköltségek leszorítását és az energiaimport-függőség csökkentését.

 

Budapest, 2013. november 18.

 

                                                          Jávor Benedek országgyűlési képviselő,

a Fenntartható fejlődés bizottság tagja