Megosztás
2013.10.1.

    Budapest, 2013. október 1., kedd (MTI) – Az Együtt-PM azt követeli, hogy a bajai időközi önkormányzati választáson történtek miatt távolítsák el Zsigó Róbertet a Fidesz szóvivői, Kubatov Gábort pedig a kormánypárt pártigazgatói posztjáról.

    Karácsony Gergely egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón beszélt erről, hozzátéve, hogy ha ezek az emberek nem távoznak, akkor a Fidesz "a csalók pártja lesz".
    A független képviselő szerint egy demokráciában egy választási csalás nem maradhat következmények nélkül. Baján ugyanis nem csak kampánycsendsértés történt, a bíróság kimondta, hogy a szervezett szállítás sérti a választás egyik alapelvét, az önkéntességet - hívta fel a figyelmet.
    Azt mondta, az ügyben tartott bírósági tárgyaláson "hajmeresztő tények láttak napvilágot": öt állampolgár lakcímkártya nélkül szavazott, de voltak olyanok is, akik nem a saját kezükkel dobták be a szavazócédulát az urnába, hanem "segítséget kaptak, miközben nem voltak erre rászorulva".
    Ha Orbán Viktor miniszterelnök szeretné tisztázni pártját a csalás vádja alól, akkor le kell vonnia a személyi konzekvenciákat – jelentette ki Karácsony Gergely, aki szerint Kubatov Gábor "jobbkeze vezényelte le részben az ellenzéki sajtótájékoztatókat, eseményeket megzavaró ellentüntetésnek látszó provokációkat (...) és a választási csalást is".
    Teket Melinda - aki az időközi választáson az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjeként indult -, bejelentette, hogy október 13-án, a bajai 32-es számú szavazókerületben megismételt választás során még inkább figyelni fognak arra, hogy ne történhessen választási csalás. Hozzátette: ők továbbra is a tiszta és tisztességes kampány, illetve voksolás hívei. 
    Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.
    Szombaton a Kecskeméti Törvényszék azt közölte az MTI-vel, hogy a törvényszék illetékes bírói tanácsának határozata szerint kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben.
    Karácsony Gergely a vasárnapi kormányellenes demonstráció kapcsán újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy az Együtt-PM érti és megérti a Magyar Szolidaritás Mozgalom tagjaiban meglévő indulatot, mert ők az Orbán-kormány egyik leginkább megalázott társadalmi csoportját képviselik, ugyanakkor az ő személyes ízlésüktől "egy kicsit messzebb ment el ez az akció". A független képviselő hozzátette: azon lesznek, hogy ezt az indulatot építő erővé formálják a választási kampányban és az ország újjáépítésében. Azt is elmondta, szerencsésnek tartaná, ha a későbbiekben a fontosabb akciókról egyeztetnének egymással. Egyúttal kijelentette, az ügynek vannak tanulságai, amiket le is fognak vonni.

 

Forrás:MTI