Megosztás
2013.8.2.

A Fidesz cserbenhagyta Kelet-Magyarországot, és különösen cserbenhagyta Borsodot: Borsodban a második legnagyobb a munkanélküliség (15,9%), korlátozott a középfokú oktatáshoz és a a közszolgáltatásokhoz (kórházi várólisták, vasúti pótjegy, tankötelezettség leszállítása ).


A KSH legfrissebb adatai szerint ma 4,3 millióan élnek a létminimum alatt. Ez 300.000 fővel több az előző évinél. A gyermekek 52%-át pedig a szegénység és a társadalmi kirekesztettség veszélyezteti, és gyermekek tízezrei éheznek.

A szegények jelentős része az ország keleti régióiban, többek között Borsodban él. Az átlagéletkor 3 évvel alacsonyabb az országos átlagnál, a nyilvántartott álláskeresők száma négyszerese a Budapestinek, a fiatalok munkanélkülisége szintén a Kelet-magyarországi régióban a legnagyobb.

Miközben az emberek elszegényednek, a fideszes zsoldosok tovább gazdagodnak. Kanyok Attila, aki 2010-ben Tiszaújváros fideszes polgármester-jelöltje, továbbá Mengyi Roland, országgyűlési képviselő, a B.A.Z Megyei Közgyűlés fideszes elnöke választási kampányfőnöke volt, és ma is munkatársa. Gazdálkodási tapasztalattal nem rendelkezik, eredeti végzettségét tekintve szociálpedagógus. Kanyok cége, a Start 2003 Bt. az első pályázati fordulóban 400 ha földterületet igényelt, a második fordulóban ennél száz hektárral többet kapott.

A megyében található járások az ország legrosszabb helyzetben lévő területei közé tartoznak, ahol kevés, vagy nincs munkahely. Ráadásul nem egyes települések szakadnak le, hanem egész térségek, melyek több járást is érintenek. Ezek az országrészek így szociális gettókká kezdenek alakulni. Közben a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés egyre korlátozottabb az ott élők számára.

A trafikbotrány sokszorosan sújtja a térséget:

-           Demeterné Bártfay Emesének Monok fideszes polgármesterének a keresztlánya Demeter Diána Lívia nyert Mádon és Budapest 14. kerületben trafikot.

-           Tokajban Vámosi Máté László lett az egyik boldog trafikos. Ő a székesfehérvári Vörösmarty Színház táncosa, így biztos nagyon ért hozzá, illetve nem fogja bánni az ingázást Tokaj és Székesfehérvár között. (az unokatestvére dr. Szemán Ákosnak, aki a Fidelitas Országos Választmányának az alelnöke, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Választmány elnöke.”

-           Itt Tiszaújvárosban egy anyukát arra kényszerítettek, hogy a forgalmas utcán kint hagyja a 2 éves gyerekét, amikor bement vásárolni a trafikba. A Fidesz-maffiának semmi se drága!

Oktatáshoz való hozzáférés korlátozása: elvették a várostól az iskoláit, a szülők menekülnek a korábban szeretett iskolákból, egyházi iskolába kénytelenek iratni a gyerekeiket Hoffmann Rózsa ámokfutása elől. De a tankönyv-pénzt, amely a bukott esztergomi fideszesekhez köthető KELLO zsebébe vándorol, már nyáron behajtják a szülőkön.

Kórház: a megszorítások eredménye, hogy a Miskolcra ingázó tiszaújvárosi betegeknek egyre hosszabb várólistákat kell végigvárniuk, hiszen a kórházaknak egyre kevesebb a pénzük, és az orvosok, ápolónők is menekülnek az országból.

Az Együtt2014-PM le fog számolni az állami szintű korrupcióval és ehelyett a leszakadó régiók támogatására fogunk koncentrálni:

  • Háromszáz milliárdos, komplex programot indítunk a leghátrányosabb helyzetű térségek felemelkedése érdekében, amely egyaránt fejleszti a gazdaságot, az egészségügyi, szociális, oktatási és kulturális szolgáltatásokat.
  • Leváltjuk a mostani közmunkarezsimet és úgy alakítjuk át, hogy az segítsen belépni az elsődleges munkaerőpiacra.
  • A közszolgáltatásokhoz és a munkahelyekhez való hozzáférés egyenlőtlenségeinek csökkentése érdekében fejleszteni kell a közösségi közlekedést és segíteni kell a lakás-mobilitást.
  • Konkrét, életév-növekedéshez és egészségmutató-javuláshoz kötött teljesítményfinanszírozás bevezetésére kell törekedni a hátrányos helyzetű térségekben.
  • Kis és közepes vállalkozások támogatása (részükre járulékcsökkentési program a hátrányos helyzetű régiókban, ez regionális szinten eltérő léptékű lenne a területi különbségek kiegyenlítése érdekében.)
  • Program a 35 év alatti vállalkozóknak (bértámogatás, kedvezményes hitelek)
  • Életkezdési biztosíték a 30 év alattiaknak: amennyiben 6 hónap alatt nem találnak maguknak munkát, folytathatják vagy kiegészíthetik tanulmányaikat.
  • Felkészítő- és ösztöndíj-programokat alakítunk ki a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatáshoz való hozzáférésének radikális javítása érdekében, és érdemi plusz-pontokkal is segítjük.
  • Támogatjuk a színházi és más kulturális produkciók utaztatását, növelve ezzel a hozzáférés esélyeit a hátrányos helyzetű térségek számára is.

 

Tiszaújváros, 2013. augusztus 2.

 

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő,

az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

és

Erőss Gábor a Párbeszéd Magyarországért társadalompolitikai kabinetvezetője, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa