Megosztás
2014.3.10.

Az Országos Betegjogi Központ vizsgálati jelentése és az ÁNTSZ által kiszabott bírság is bebizonyította: a János Kórház és a budai betegek az Orbán-kormány súlyos egészségügyi megszorításainak áldozatai. Az Együtt-PM követeli a kormánytól, hogy milliárdos stadionberuházások helyett az emberek valódi szükségleteire költse az adófizetők pénzét!

Nem elég, hogy 12. kerületnek nincs önálló egészségügyi szakrendelője, a János kórházba kényszerített betegek ellátását és eligazodását rengeteg tényező még nehezíti is. A Betegjogi Központ jelentése szerint folyamatosan sérül a budai polgárok egészségügyi ellátáshoz való joga.

Ázsiai állapotokat jelez, hogy sajtóhírek szerint egy apának a hátán kellett az egyik épületből a másikba cipelnie a fiát, a traumatológia előtt pedig többen is feküdtek egy tolóágyon.

Az Együtt-PM azonnali állami beavatkozást sürget! A kormány először is emelje meg az egészségügyi dolgozók bérét, hiszen e nélkül nem várható el, hogy a túlterhelt betegirányítók, nővérek és orvosok megfelelő módon ellássák a kórházba érkezőket, vagy a szakdolgozók elvándorlása miatti egyre hosszabbodó várakozási idő csökkenjen.

A Szövetség továbbá felszólítja a kormányt, hogy azonnal tegye rendbe a kórház finanszírozását. A kórház az elmúlt időszakban hatalmas adósságot halmozott fel, miközben a géppark fejlesztésére csak aprópénz jutott. Elfogadhatatlan, hogy a Miniszterelnök a falujában építtet stadiont sokmilliárdból, miközben a János kórház nem tudja megvenni azt a CT-t hatvanmillió forintért, amire a biztonságos betegellátáshoz szüksége volna.

Az Együtt-PM szerint érthetetlen az is, hogy a többi budapesti kerülettel ellentétben a 12. kerületnek miért nincs önálló szakrendelője. A kormány kötelessége gondoskodni arról, hogy az ország minden polgára lakóhelye közelében könnyen hozzáférjen megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

 

Budapest, 2013. november 19.

 

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke